Wat hebben astrologie, alchemie, psychologie en NLP gemeen

Wat hebben astrologie, alchemie, psychologie en NLP gemeen?

Weinig mensen zouden astrologie, alchemie, psychologie en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) over één kam scheren. Maar toch hebben ze iets gemeen. In alle vier de gevallen gaat het om protowetenschappen. Een protowetenschap is een voorloper van een echte wetenschap. Zo is astrologie de voorloper van astronomie en is alchemie de voorloper van scheikunde. NLP is de voorloper van een nog te ontwikkelen wetenschappelijke psychologie, want de huidige psychologie is geen wetenschap. Ook onze huidige psychologie is een protowetenschap, een voorloper van een nog te ontwikkelen wetenschappelijke psychologie.

Een en ander heb ik goed onderbouwd in mijn boek Psychologie Zonder Inhoud. De strekking van dat boek is dat zolang psychologen nog denken dat er in ons hoofd “inhoud” zit in de vorm van overtuigingen, intrinsieke motivatie, wilskracht of wat voor zelfstandig naamwoord ze ook maar verzinnen, er geen sprake is van een wetenschappelijke psychologie. Het is namelijk heel slim om een onderscheid te maken, zoals we binnen NLP doen, tussen hoe je over het brein praat en hoe het brein in elkaar steekt. In ons hoofd zitten alleen maar hersencellen die met elkaar communiceren door neurotransmitters te versturen. Alle psychologische gepraat is alleen maar een verhaaltje dat we onszelf vertellen omdat we dan het idee hebben dat we het snappen.

Daar is niks mis mee, zolang het verhaaltje ervoor zorgt dat mensen zich beter gaan voelen. In werkelijkheid is er echter veel meer sprake van dat mensen zich juist slecht gaan voelen na zo’n verhaaltje. Wat er dan gebeurt, is dat mensen met zo’n verhaal zichzelf hypnotiseren dat het ook volkomen begrijpelijk en terecht is dat zij zich zo slecht voelen. Daarmee komen de problemen alleen maar vaster te zitten. Veel beter is het om ervan uit te gaan dat we geen idee hebben hoe het kan dat sommige mensen vastzitten in psychische problemen. Meestal is er wel aan te geven wat er waarschijnlijk mee te maken heeft. Maar er is ook altijd een kans dat de problemen zo maar zijn ontstaan. Belangrijker nog, is om te benadrukken dat het ook zo maar weer beter kan gaan en dat er altijd een kans is, ook al is die kans soms niet groot, dat de problemen weer worden opgelost.

Om die reden ben ik ook zeer blij met mijn samenwerking met het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ook zij vinden de huidige psychologie alleen nog maar een protowetenschap van een, nog te ontwikkelen, wetenschappelijke psychologie. Om die reden noemen zij zichzelf dan ook “gedragsanalist” in plaats van “psycholoog”.

Samen zijn we heel voorzichtig aan het onderzoeken of we misschien kunnen ontdekken wat een goed beginpunt van het ontwikkelen van een wetenschappelijke psychologie zou kunnen zijn. Je hoort hoe voorzichtig ik het formuleer. Een klein stapje in de richting is de publicatie van The Protoscientific Journal of Neurolinguistic Programming, volume 1 deze week. De officiële boekpresentatie is zondag aanstaande in Amsterdam, maar het boek is nu al te bestellen. The Journal of NLP is een poging van mijn kant om binnen de internationale NLP wereld een academische discussie te starten over NLP. De hoop is dat volume 2 van The Journal of NLP voor een flink deel wordt gevuld door andere mensen. Dus mocht je bij willen dragen aan de discussie over hoe we met NLP vooruit kunnen of juist wat er met NLP mis is, dan zie ik je Nederlands of Engelstalige artikel graag tegemoet.

The Journal of NLP

De volledige titel is The Protoscientific Journal of Neuro-Linguistic Programming, maar ik hoop dat in de volksmond het The Journal of NLP genoemd gaat worden. Om te voorkomen dat NLP een pseudowetenschap wordt gemaakt, heb ik alles keurig en scherp geformuleerd in termen van protowetenschap. In The Journal of NLP staan zes Engelstalige artikelen over de volgende onderwerpen:

  • ABC-NLP, de combinatie van NLP en gedragsanalyse.
  • Psychologie Zonder Inhoud, de filosofische onderbouwing van dat er in ons hoofd geen inhoud zit.
  • Hoe subjectieve ervaring te meten met subjectieve Bayesiaanse statistiek.
  • Waarom onze emoties alleen pure gevoelens zijn en niets meer.
  • Hoe je toch verantwoordelijkheid houdt wanneer je stopt te denken in termen van oorzaak en gevolg zoals je bij een goede NLP opleiding leert.
  • Wat er mis is met Robert Dilts zijn Logische Niveaus en hoe je de onnodige risico’s die Dilts neemt kan vermijden met de NLP techniek van het dertig jaren plan.

Wanneer je deze ontwikkeling wilt steunen, bestel dan The Journal of NLP vandaag nog en dan sturen we je meteen een exemplaar op. Voor alle details of het bestelformulier ga je naar:

The Journal of NLP

Hier is de cover van The Journal of NLP:

3973eNk.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *