kwaliteitscontrole in NLP land

Kwaliteitsbewaking in NLP land

Wereldwijd hebben miljoenen mensen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) geleerd. Ook in Nederland leren elk jaar weer duizenden mensen NLP. Nergens ter wereld is NLP zo populair als in Nederland. Helaas gaat het heel soms mis. Als voorzitter van stichting NLP Kring word ik vaker met klachten over NLP trainers en coaches geconfronteerd dan andere mensen. Maar het gaat dan om misschien één klacht per duizend mensen die NLP leren. Vroeger dacht ik dat het dan wel meeviel, totdat iemand mij er op attendeerde dat dat wel betekent dat wanneer alle Nederlanders NLP leren het bij 17.000 mensen misgaat.

Meestal als het misgaat, komt het omdat de desbetreffende trainer of coach domme dingen doet die niks met NLP te maken hebben. Bij NLP heb je heel veel vrijheid om te doen en laten wat je wil, maar er zijn wel grenzen. Bij zowel oude en gerenommeerde NLP instituten als bij beginnende NLP trainers zie je deze fout worden gemaakt. Veel zeldzamer is het als een trainer NLP technisch gezien goed gebruikt, maar voor de verkeerde doeleinden. Dat gebeurt als een NLP trainer mensen leert om te leven in de schijnzekerheid dat alles geweldig is en dat er niks mis kan gaan. Dat is wat ik oppomp-NLP noem. Mensen wordt dan opgepompt om te doen alsof ze alles al kunnen en dat gaat goed totdat in de werkelijkheid blijkt dat ze het niet kunnen.

Om die reden ben ik zo blij met mijn samenwerking met het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis van de Vrije Universiteit. Alleen samen met de wetenschap is het mogelijk om de kwaliteit voldoende te kunnen garanderen. Het geluk wil dat ik in de periode van 2013 tot en met 2016 reeds statistisch heb onderzocht hoe het met de mensen in mijn training en coaching is gegaan. In de volgende grafiek zie je de uitkomsten:

nlpkwaliteit.png

In deze grafiek zie je de gemeten kwaliteit van leven. Bij mensen die met NLP coaching aan de gang gaan, zie je dat je ze van heel ongelukkig (-5000) naar behoorlijk blij gaan (+2500). Met mensen die aan mijn NLP Practitioner opleiding beginnen, gaat het meestal redelijk neutraal (+250) en ze groeien ook door naar behoorlijk blij (+2500). Met het doen van de NLP Master Practitioner worden ze dan helemaal gelukkig (+5000). Mensen die elders de NLP Practitioner hebben gedaan zitten meestal nog rond neutraal (-250). Wanneer ze vervolgens overstappen naar mijn NLP Master Practitioner dan worden ze behoorlijk blij (+3000).

De afgelopen zes maanden hebben we gemeten hoe goed het met mensen gaat wanneer je NLP combineert met het ABC-model van de gedragswetenschap. In de onderstaande grafiek zie je hoeveel beter NLP werkt wanneer je het, zoals ik doe, met wetenschap combineert:

nlpkwaliteit2017.png

Je kan zien dat alle onderdelen van NLP nu bij 57% werken (was 49%). Kijk je naar hoe goed NLP overall werkt, dan zie dat ABC-NLP bij 93% van de mensen goed werkt (was 79%). Het belangrijkste is uiteindelijk hoe mensen zich voelen. Met het nieuwe ABC-NLP zie je dat 92% van de mensen zich beter leert voelen (was 75%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *