De neurowetenschap van spirituele ervaringen

De neurowetenschap van spirituele ervaringen

Afgelopen weekend heb ik met veel plezier een driedaagse Mini NLP Conferentie gegeven in Oslo, Noorwegen, voor lokale Noren (en één Deen). Deze ervaring was extra interessant omdat het lokale NLP instituut waar wij mee samenwerken terecht een grote hekel heeft aan een heel zweverige aanpak van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). Ook voor mij geldt, zeker nu ik ook NLP geef aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, dat een en ander wel wetenschappelijk verantwoord dient te zijn.

Laat ik voor de zekerheid beginnen met te herhalen dat NLP geen wetenschap is. We onderzoeken NLP samen met de Vrije Universiteit om te kijken of we er een wetenschap van kunnen maken. Zo start het eerste wetenschappelijke onderzoek al voor deze maand gepland.

Dat gezegd hebbende is het wel zo dat ik ervoor zorg dat in mijn NLP trainingen nergens de wetenschap wordt tegengesproken. Zelfs bij de spirituele dag van de Mini NLP Conferentie! (Bij de Mini NLP Conferentie gaat één dat over NLP & kinderen en één dag over NLP & spiritualiteit.)

Moderne neurowetenschappen hebben namelijk onderzoek gedaan naar twee soorten spirituele ervaringen, namelijk: uit je lichaam treden en dan met een spiritueel lichaam rondreizen, en egoloos worden door je ego te laten verdwijnen. Laten dit nou net twee onderdelen van mijn NLP Magick training zijn.

Wat blijkt? Wanneer mensen rapporteren dat ze buiten hun lichaam zijn getreden en met een spiritueel lichaam aan het reizen zijn terwijl ze in een breinscanner liggen, dan blijkt dat zij dezelfde breinpatronen activeren als mensen met Meervoudige Persoonlijkheidsstoornis (MPS). En dat mensen die in de breinscanner egoloosheid rapporteren dezelfde breinpatronen activeren als mensen die een depersonalisatie aanval hebben. Zowel depersonalisaties als MPS zijn zeer ernstige psychiatrische situaties waar mensen erg veel last van hebben (en waar NLP gelukkig wel vaak de situatie stukken beter kan maken).

Dat klinkt dus allemaal niet goed wat betreft die spirituele ervaringen. Maar kennelijk is het zo dat je met de juiste training diezelfde gebieden in je brein kan activeren zodat je bijzondere ervaringen hebt, zonder dat je last krijgt van de negatieve kant daarvan. Dat is de reden dat je bij de meeste spirituele scholen zolang dient te trainen en waarom de NLP Magick training alleen voor NLP Master Practitioners toegankelijk is. Het is namelijk erg belangrijk dat je eerst zeker weet dat je je brein goed op orde hebt met NLP voordat je deze twee specifieke spirituele ervaringen gaat uitproberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *