Je leven draait om de inhoud

Je leven draait om de inhoud

Het mooie van mijn werk is dat het ook zoveel voldoening geeft. Ik heb nu net een paar weken het rustig aangedaan, maar gelukkig beginnen eind deze week de normale werkzaamheden weer. Ik kijk er echt naar uit om weer met mensen aan de slag te gaan en te zien hoe ze verder komen in hun leven. Leuk als je zoveel energie van je werk krijgt. Toch mist er iets in mijn werk, namelijk de inhoud. Als ik met een cliënt gewerkt heb en ik kom na een succesvolle dag thuis, dan vraagt mijn vriendin steevast: “Wat was er hand?”

“Geen idee.” antwoord ik dan. En ik weet het ook echt niet, want NLP werkt met zogenaamde “secret therapy”. Mensen werken aan hun eigen leven zelf in hun eigen hoofd, met hun eigen gevoel en hun eigen voorstellingen en gedachten. Als NLPer hoef ik niet te weten wat er aan de hand is, zolang iemand maar leert om op een positieve manier informatie in zijn brein te verwerken in plaats van negatieve informatie. Zo ook bij het Enneagram. In plaats van mensen in een hokje te stoppen, gaat het Enneagram vooral over je eigen persoonlijke stijl. De vorm als het ware die je aan het leven geeft.

En dat is maar goed ook, want uiteindelijk wil je toch vooral zelf inhoud aan je leven geven. Wat NLP en het Enneagram doen is je de vaardigheden en technieken geven om zelf het leven te leiden dat je werkelijk wilt. Vandaar dat ik hier ook veel aandacht aan besteed in de opleiding. Vandaar dat ik zeer blij was met de volgende reactie van een deelnemer van mijn NLP Master Practitioner:

“Ik heb het verschil met andere opleidingen mogen proeven en mogen ervaren dat ik me bij tijdens jouw training het beste op mijn gemak voelde, je leerde me gewoon mezelf te zijn en niet teveel na te denken. Dit klinkt zo eenvoudig, maar het vertrouwen in mezelf met mijn eigen capaciteiten (ik weet wel dat ik goed ben) stond soms lijnrecht tegenover dat wat anderen van mij verwachten (vasthouden aan theorie, stappen volgen etc.). “

Annita Hofland

Dat is precies waar het echt om draait. De goede manier om NLP en het Enneagram te leren is om al deze methoden en technieken in je onbewuste te installeren. Zodat je al die technieken en methodes gewoon weer bewust kan vergeten omdat ze onbewust automatisch toegepast worden. Zodat jij weer honderd procent bezig kan zijn met waar het echt om draait, namelijk: de inhoud van je leven.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *