NLP bij grote problemen

NLP bij grote problemen

Het meest geschrokken ben ik toen een van de deelnemers aan mijn Licensed NLP Practitioner™ opleiding tegen mij zei: “Nee, ik heb geen NLP gebruikt, want het probleem is te groot.” Daarvoor had ik haar gevraagd of ze Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) had gebruikt om beter om te gaan met de grote problemen die ze op dat moment had. Van haar reactie schrok ik omdat NLP juist goed werkt bij grote problemen. De regel is: hoe groter het probleem, hoe beter NLP werkt.

De reden hiervan is dat mensen met grote problemen heel goed merken wanneer NLP snel verlichting van de problemen brengt. Terwijl mensen die met kleine problemen aan de slag gaan veel minder goed doorhebben hoe NLP de situatie verbetert. Zo is in mijn ervaring het lastiger werken met een jonge vrouw die last heeft van blozen, dan met iemand die zeven jaar klinisch depressief was. In beide gevallen is het goed gekomen, maar stoppen met blozen is harder werken dan een zeer ernstige depressie.

Helemaal anders wordt het wanneer je aan de slag gaat met situaties waarin er naast emotionele en psychische problemen ook fysieke en lichamelijke problemen zijn. Laat ik voorop stellen dat NLP geen fysieke klachten kan genezen. Toch is het zo dat mensen met ernstige fysieke klachten zoals niet aangeboren hersenletsel, kanker of tinnitus vaak ook emotioneel gezien het moeilijk met de situatie hebben. NLP is dan de ideale tool om zulke mensen te begeleiden.

Of om ervoor te zorgen dat zij beter leren omgaan met de moeilijke situatie waarin zij zitten zoals bij niet aangeboren hersenletsel. Overigens zonder dat dit een kwestie van accepteren is. Accepteren is te vaak je erbij neerleggen. Wat je met NLP doet is ervoor zorgen dat mensen in een moeilijke situatie zich toch goed voelen. Soms gebruik je NLP om mensen door een moeilijke periode zoals bijvoorbeeld een chemotherapie heen te helpen. En soms, zoals bij tinnitus bijvoorbeeld, lukt het om het hele probleem op te lossen.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *