Creatief zijn in je goed voelen

Creatief zijn in je goed voelen

Afgelopen dagen heb ik met veel mensen over Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gesproken en een van de meest voorkomende vooroordelen is dat NLP hetzelfde is als positief denken. Positief denken is een techniek binnen NLP, maar bij NLP hoef je echt niet de hele dag je super goed te voelen of tegen iedereen maar positief en aardig te doen. NLP gaat erover dat je voldoende grip op je emoties hebt, zodat je bij een bepaalde situatie de gepaste emotie voelt. Daar komt bij dat ik overtuigd ben dat welzijn begint met intolerantie. Ik heb hier een artikel over geschreven voor INzicht, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor NLP, dat je hier kunt vinden: “Welzijn begint bij intolerantie”. Kortweg komt het erop neer dat je misstanden in je omgeving aan moet pakken, maar dat je ook je eigen emotionele misstanden aan moet pakken.

Daarbij geldt een NLP techniek niet als de manier waarop je het moet doen, maar als een goede houvast voor hoe je je goed kan voelen wanneer je nooit geleerd hebt om dat anders te doen. Als iemand een NLP of hypnose opleiding krijgt en daarna denkt dat er maar één manier is om iets te doen, dan is er iets fout gegaan. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg mensen die zelf een manier hebben gevonden om zich makkelijk goed te voelen. Dat is prima. Sterker nog, dat zijn nu precies de mensen van wie NLP beoefenaars uitvinden hoe ze zoiets precies doen. NLP is namelijk niet geïnteresseerd in iets wat statistisch gezien voor de grootste gemene deler werkt, maar is altijd op zoek naar wat de zogenaamde “masters” zo uitzonderlijk maakt. In plaats van te verworden tot een grijze muis, is het doel juist je op te heffen tot hoe de top 1% hun leven effectief en makkelijk maakt.

Zo ben ik tegen mensen aangelopen die letterlijk met een knip van hun vingers een negatieve emotie stopte en vervingen door een krachtig goed gevoel. Of dat ze een uitgebreid komisch verhaal in hun hoofd afspeelden om ervoor te zorgen dat ze weer gingen lachen. Er is net zoveel mogelijk als dat er mensen zijn. Waar het om draait is dat je bij jezelf een nieuwsgierigheid kweekt om nieuw en ander gedrag uit te proberen. Als je te lang vastzit in een bepaald negatief gevoel, dan moet je dat zien als een mogelijkheid om te gaan experimenteren om zelf een nieuwe manier te vinden dit te stoppen en te vervangen door een beter gevoel. Zo heb ik, lang geleden, na het beëindigen van mijn eerste lange relatie, een serie humoristische boeken gekocht (Discworld voor de kenners) en die gelezen om mij over mijn verdriet heen te zetten.

Wat je als uitgangspunt neemt, is je eigen creativiteit. Er is een deel van je brein dat in staat is om creatief nieuwe dingen te bedenken, vorm te geven of in te beelden. Dat is ook precies het deel van je brein dat met nieuwe goede oplossingen kan komen. Om dit deel van je brein te stimuleren om met oplossingen te komen, is het goed om creatief bezig te zijn. Dat kan schilderen, poëzie, schrijven of wat dan ook zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *