De vrije wil & hypnose

De vrije wil & hypnose

Hypnose wordt steeds bekender. De wetenschap heeft hypnose omarmt en doet veel onderzoek naar hypnose. Je ziet steeds meer hypnose op TV. En er zijn veel hypnose opleidingen. Toch zijn er nog altijd mensen die denken dat je met hypnose de controle over jezelf verliest. Niets is minder waar. Met hypnose krijg je juist meer controle.

Mensen proberen vaak tevergeefs controle uit te oefenen op hun omgeving. Maar dat werkt slechts ten dele. Kinderen die niet luisteren, een partner die iets anders doet dan jij wil of een werkgever die moeilijk doet. Tegelijkertijd zien mensen over het hoofd dat zij weinig controle hebben over wat er in hun hoofd gebeurt. Terwijl ze tevergeefs de buitenwereld proberen te beheersen, is er geen beheersing van hun eigen brein.

Met hypnose trek je je minder aan van de buitenwereld en focus je meer op wat er in je gebeurt qua emoties en gedachten. Daarmee krijg je meer echte controle over je eigen brein in plaats van schijncontrole over de buitenwereld.

Tegelijkertijd ervaren mensen hypnose als een soort van in trance raken. Dan lijkt het alsof je vrije wil ook minder wordt. Vandaar dat onderzoek naar hypnose zo relevant is voor de vrije wil. Neurowetenschappelijk onderzoek laat zien dat hoe wij onze vrije wil ervaren hoogstwaarschijnlijk een illusie is. Nu zijn er wel interessante breinprocessen die suggereren dat we wel vrijheid hebben, maar wat we over het algemeen verstaan onder de vrije wil heeft geen werkelijk bestaan. Als de vrije wil een illusie is dan kan je met hypnose ook nooit minder vrije wil krijgen. En dat terwijl beter je eigen breinprocessen beheersen wel leidt tot meer vrijheid. Dat brengt ons tot een mooie paradox: met NLP en hypnose krijg je meer vrijheid omdat je minder last hebt van de illusie van de vrije wil.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *