De zone tussen jezelf overschatten en jezelf onderschatten

De zone tussen jezelf onderschatten en jezelf overschatten

Veel mensen onderschatten zichzelf. Zij kunnen aanzienlijk meer dan ze denken dat ze kunnen. Dit geldt dubbel en dwars voor vrouwen. Over het algemeen genomen onderschatten vrouwen zich en kunnen zij meer. Aan de andere kant hebben mannen de neiging om zichzelf te overschatten en kunnen zij minder dan ze denken.

Met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) krijg je een groot aantal technieken die erop zijn gericht om je zelfvertrouwen te vergroten. Wanneer je je beter leert voelen, de juiste beelden in je hoofd haalt en constructief denkt in plaats van piekeren dan vergroot je ook je vertrouwen in jezelf. Daarnaast zijn er NLP technieken om ervoor te zorgen dat je een beter zelfbeeld krijgt. Ook zijn er technieken die ervoor zorgen dat je in specifieke situaties zoals bijvoorbeeld bij het spreken in het openbaar, een vergadering of een sollicitatiegesprek meer zelfvertrouwen hebt om maar wat voorbeelden te noemen.

Tegelijkertijd is het ook mogelijk dat iemand zichzelf overschat. Dat zie je terug bij mensen die onhandige NLP technieken gebruiken. Helaas hebben NLP beoefenaars ooit bedacht dat als je maar net doet alsof je iets kan dat je het na een bepaalde tijd ook kan. Dat is uitermate onhandig, want voor veel zaken willen we toch echt dat je iets kunt voordat je het doet. Je moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat iemand die hartchirurg wil worden thuis eerst op zijn gezinsleden gaat oefenen voordat hij medicijnen heeft gestudeerd. Toch is dat een attitude die je vaak terug ziet in het hypnose en NLP wereldje.

Wat veel beter werkt, is ervoor zorgen dat je in de zone zit tussen onderschatten en overschatten in. Het liefst dan tegen het overschatten van jezelf aan. Uiteraard zonder dat het overschatten wordt. In die zone functioneer je optimaal. Je laat dan geen kansen liggen en pakt alles op een optimale manier aan. Wanneer je NLP technieken gebruikt om in die zone te komen dan gebruik je NLP precies waarvoor het ook is bedoeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *