Er is geen falen, alleen feedback

Er is geen falen, alleen feedback

Vorige week heb ik de een na laatste versie van mijn nieuwe boek “Psychologie Zonder Inhoud” gecorrigeerd. Volgende week vertrek ik voor twee dagen naar Londen om een workshop te geven en ik hoop dat het boek dan af is. Het onderwerp van het boek is onder andere feedback en tijdens het schrijven besefte hoe belangrijk feedback is en hoeveel ik er in mijn leven aan te danken heb.

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) heeft als uitgangspunt dat er geen falen is, maar alleen feedback. Er kan van alles misgaan, maar zolang je de informatie die dat oplevert, gebruikt om je eigen gedrag aan te passen, leer je van de situatie en word je dus beter. Op die manier is er altijd een gelegenheid om te leren en is er dus nooit een falen. Iemand faalt pas als die persoon niets leert en opgeeft. Zelf maak ik veel gebruik van het filosofisch werk van Friedrich Nietzsche in combinatie met NLP. Ook hij had dit concept reeds in zijn hoofd zo getuige zijn, misschien wel beroemdste uitspraak: “Wat mij niet ombrengt, maakt mij sterker.”

Je kan overal beter in worden, wanneer je gebruik maakt van feedback. Een van de sterkste voorbeelden was mijn strategie om af te vallen. Mijn oude en verkeerde strategie die ik ooit een keer van iemand gehoord had, was om nooit op de weegschaal te staan. Dat leidde bij mij alleen maar tot gewichtstoename. Pas toen ik dagelijks ging wegen en door middel van feedback inzicht kreeg in welke levensstijl wel tot een gezond gewicht leidt en welke niet ben ik verder gekomen en dertien kilo afgevallen.

De manier om feedback te gebruiken om jezelf te verbeteren, is door elke keer als je feedback krijgt, te bedenken op wat voor manier je je eigen gedrag kan aanpassen om te kijken of die aanpassing de volgende keer tot meer succes leidt. Dat is geen garantie, maar wel een uitnodiging om te gaan experimenteren en jezelf toe te staan fouten te maken. Zolang je ophoudt met hetgeen dat tot slechte resultaten leidt en meer gaat doen van hetgeen dat wel werkt, dan zul je, net als ik, binnen de kortste keren merken dat je leven erop vooruit gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *