Automatisch je goed voelen

Iedereen verdient een positiever zelfbeeld

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gaat ervan uit dat ons brein een soort bio-computer is die zintuiglijke informatie verwerkt. Alles waar wij voor staan, wat wij vinden en wie wij zijn wordt in het brein vormgegeven in zintuiglijke data. Dat betekent dat je bij NLP alles terugvertaald naar wat iemand voelt, zich inbeeldt en denkt. Zo ook met iemands zelfbeeld. Dat is letterlijk een mentaal beeld dat iemand van zichzelf maakt. Of je het nu eigenwaarde, zelfrespect of liefde voor jezelf noemt, telkens komt het erop neer dat iemand een beeld van zichzelf maakt over hoe hij of zij zichzelf ziet. Als dat beeld niet positief genoeg is, dan merkt iemand dat doordat hij zich slecht gaat voelen over zichzelf en dat er allerlei negatieve gedachten in zijn hoofd opkomen.

Vandaar dat wanneer je met NLP aan de slag gaat om een positiever zelfbeeld te creëren je dit meteen ook merkt in je gevoel en in wat voor gedachten door je hoofd spelen. Mijn insteek bij zo’n aanpak is om jezelf altijd het meest positieve zelfbeeld aan te meten dat je voor mogelijk houdt. En als ik in de buurt ben, dan zorg ik er meestal voor dat dat nog stukken positiever is dan de meeste mensen zich van nature verbeelden. Zo zie ik mijzelf in zo’n blauw supermanpakje met zo’n rode cape met een grote mooie gele “J” op de voorkant vliegend over Nederland en België om overal de helpende hand te bieden.

Er is echter een grote valkuil wanneer je met NLP je zelfbeeld een stuk positiever maakt. Met regelmaat gebeurt het namelijk dat NLP trainers een beeld van zichzelf maken waarbij ze zich verbeelden dat ze van alles en nog wat kunnen zonder dat ze feitelijk de bijhorende competenties hebben. Dat is zonde, want er is weinig irritanter dan arrogantie zonder competentie. Nu heb ik niets tegen arrogantie, want ik word er met regelmaat zelf van beschuldigd, maar ik heb de benodigde competenties dan ook in huis. Maar er is een belangrijker verschil. Met je zelfbeeld is het namelijk zaak om te verbeelden hoe bijzonder en fantastisch jij bent en geenszins wat voor fantastische en bijzondere dingen jij kunt. Wanneer je je dat laatste wenst in te beelden om de kans te vergroten die vaardigheden ooit te leren, dan zet je die beelden op je tijdslijn, maar dat is een onderwerp voor een andere nieuwsbrief. Voor nu is het enige dat telt dat je je realiseert dat elk zelfbeeld een stuk positiever kan zolang je je alleen verbeeldt hoe super bijzonder fantastisch jij bent! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *