Waarom graven in het verleden geen zin heeft

Waarom graven in het verleden geen zin heeft

Geïnspireerd door Freud dachten psychologen jarenlang dat de enige manier om van psychische problemen af te komen, graven in het verleden was. Daar blijkt niets van te kloppen. Bovendien, graven in het verleden heeft het risico dat de problemen alleen maar vaster komen te zitten. Want de kans is groot dat het verleden het hebben van problemen alleen maar rechtvaardigt.

Modern neurowetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat wat het beste werkt, het verstoren van het herbeleven van nare momenten is. Daarbij lijkt het niet zoveel uit te maken hoe je de herinnering verstoort. Dat kan met EMDR, EFT, stroom, aromatherapie of betablokkers. Zelf vind ik Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) op dit vlak het beste werken omdat NLP drie extra manieren gebruikt om traumatische ervaringen minder erg te maken.

Het probleem is namelijk dat in alle andere methoden behalve bij NLP je wordt geleerd om de nare herinnering in kleur, van het begin naar het einde en met normaal geluid her te beleven. Helaas betekent dit dat het brein veel te realistisch de ellende van vroeger weer meemaakt. Met NLP daarentegen zorg je ervoor dat je de nare herinnering in zwart/wit, van achteren naar voren en met circusmuziek herbeleeft. Hierdoor is het amper realistisch.

Sterker nog, door ellende van vroeger op deze manier terug te halen, maak je er een soort Charlie Chaplin slapstick van. Dan kan je tenminste lachen om wat er destijds is gebeurd. Bij NLP gaan we er namelijk vanuit dat problemen alleen maar problemen zijn zolang je ze serieus neemt. Zodra je leert om de problemen belachelijk te maken dan verdwijnen de problemen als sneeuw voor de zon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *