Speciale techniek om ontspannen te spreken in het openbaar

Speciale techniek om ontspannen te spreken in het openbaar

De meest voorkomende angst op deze planeet is geenszins de angst voor de dood maar de angst voor het spreken in het openbaar. Voor mensen die daar last van hebben, zijn de NLP basistechnieken een uitkomst. Daarmee leer je om je tijdens en voor de presentatie goed te voelen, beelden in je hoofd te halen die vertrouwen geven en te stoppen met piekeren. Een beschrijving van de NLP basistechnieken toegespitst op spreken in het openbaar (in het Engels), vind je hier: stop de angst voor spreken in het openbaar.

Naast de NLP basistechnieken zijn er nog tal van speciale NLP technieken om ontspannen te spreken in het openbaar. Sommige daarvan leer je in mijn NLP Master Practitioner, andere tijdens NLP Trainers Training of het driedaagse seminar met Owen Fitzpatrick in november 2016. Maar in deze nieuwsbrief wil ik je er alvast één leren.

Deze techniek heet in het Engels Circle of Excellence. Het gaat ervan uit dat je ooit wel eens relaxt een presentatie hebt gegeven of dat je in een andere situatie lekker ontspannen was. Wat je doet is:

Stap 1: stel op de grond voor je een cirkel voor.

Stap 2: zie een versie van jezelf in die cirkel waarbij je ziet dat deze versie van jezelf in hoge mate overeenkomt met hoe jij in het openbaar wil spreken.

Stap 3: ga alle voor jou belangrijke punten na in het beeld wat je van jezelf maakt in de cirkel. Zie hoe ontspannen je bent, hoe gemakkelijk de woorden uit je mond vloeien, hoe goed je bent in het opvangen van dingen die misgaan en wat voor goed contact je met het publiek maakt.

Stap 4: stap nu letterlijk de verbeelde cirkel in zodat je samensmelt met de versie van hoe je wilt zijn en hoe je daadwerkelijk bent.

Stap 5: merk op hoe je alle goede kwaliteiten die je hebt benoemd in stap 3 je nu eigen hebt gemaakt. Hoe ontspannen je je voelt, hoeveel vertrouwen je hebt in het geven van de presentatie.

Stap 6: geef de presentatie terwijl je al deze posiiteve eigenschap vasthoudt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *