Een verslaving aanpakken met NLP

Een verslaving aanpakken met NLP

Wanneer je dit leest, dan is alles goed gegaan met de nieuwsbrief. Dat is normaal uiteraard, maar deze nieuwsbrief komt uit Delhi, India waar ik op het ogenblik een NLP Practitioner geef aan Indiërs, een hele interessante ervaring op zich. Het onderwerp van deze nieuwsbrief is verslaving. Bij sommige mensen raakt hun brein verslaafd aan genotmiddelen. Ons brein werkt met een beloningssysteem om te om te zorgen dat we gemotiveerd raken om zaken aan te pakken. Dat is natuurlijk goed. Helaas is het zo dat sommige stoffen dit beloningssysteem kunnen triggeren zodat mensen beloond worden zonder dat ze daar iets voor hoeven te doen, anders dan het genotmiddel in te nemen.

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een methode om succesvol menselijk gedrag in kaart te brengen. Zo ook, wat de beste aanpak van een verslaving is. En wat blijkt? Het probleem bij verslavingsgedrag is dat de verslaafde te veel op korte termijn denkt en te weinig rekening houdt met wat er naar alle waarschijnlijkheid op lange termijn voor leven volgt. NLP heeft een erg goed model over hoe mensen omgaan met tijd: ons brein maakt een tijdslijn en plaatst daarop beelden van wat we van de toekomst verwachten en wat we willen bereiken.

Bij de verslaafde is het zo dat hij zich voorstelt hoe lekker het is om het genotmiddel te nemen en dan in dat gevoel blijft steken in plaats van de film af te maken waar zijn verslavingsgedrag toe leidt. Wanneer je een verslaafde uit het goede gevoel van het genotmiddel haalt en zijn film over het gebruik verder door laat lopen zodat hij ziet wat voor een ellende er op zijn verslaving volgt, dan wordt het al een stuk minder leuk om het genotmiddel te nemen.

Voeg je daar specifieke NLP en hypnose technieken aan toe dan is het mogelijk om deze beelden van de ellende die een verslaving met zich meebrengt zo intens aan het brein van de verslaafde te tonen dat hij met zijn verslaving stopt. Op die manier heb ik de verslaving bij alcoholisten, softdrugsgebruikers en cocainegebruikers gestopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *