Hoe open ben je

Hoe open ben je?

Laat ik beginnen met wat ik niet vraag. De vraag is niet: hoe open sta je voor Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP)? NLP werkt ongeacht of je er voor open staat of niet omdat het de werking van je brein volgt. Sterker nog, als coach prefereer ik een client die nuchter is en met beide voeten op de grond staat boven eentje die al hallelujah roepend binnenkomt. De nuchtere client blijft steeds checken in hoeverre NLP de situatie verbetert en dat zorgt ervoor dat de coaching beter verloopt.

Nee, waar ik op doel is de karaktereigenschap: openstaan voor metafysische concepten. Dit is een van de vijf karaktereigenschappen uit de Big Five. Bij het door mij ontwikkelde Neurogram® model (de neurologische versie van het Enneagram), maak ik veel gebruik van de Big Five. Nu klinkt “openstaan voor metafysische concepten” misschien wat technisch, maar wat er kort door de bocht mee wordt bedoeld is: of je openstaat voor spiritualiteit of dat je daar juist meer gesloten voor bent en daardoor meer materialistisch.

Deze laatste beschrijving is te kort door de bocht omdat onder metafysica niet alleen spiritualiteit valt, maar ook abstracte wiskunde of ingewikkelde natuurkunde. En onder materialistisch valt niet alleen uit zijn op geld, maar ook de situatie voor mensen die het minder hebben concreet verbeteren. Mensen die een hoge mate van openheid hebben, zijn meer in hun gedachtenwereld bezig. Terwijl mensen die een lage mate van openheid hebben, juist meer met de echte wereld bezig zijn.

Wat de Big Five zo interessant maakt, is dat deze vijf eigenschappen ontrainbaar zijn. Met NLP kan je in van alles en nog wat beter worden behalve in de vijf eigenschappen van de Big Five. Deze vijf eigenschappen zijn zo verbonden met de biologische structuur van je brein dat geen training je er beter in kan maken. Vandaar dat het onverstandig is om alleen aan NLP te doen. Dan mis je vijf belangrijke onderdelen van het leven. Juist daarom is de combinatie van NLP en het Neurogram® zo goed om je eigen te maken: dan krijg je het beste van twee werelden.

Het beeld wordt nog iets anders omdat het ook verstandig is om er rekening mee te houden dat je persoonlijkheid dynamisch is. Onder invloed van stress en ontspanning komt respectievelijk de slechte kant of de goede kant van je karakter naar boven. Hoe je brein dan omgaat met de eigenschap “openheid” kan dag en nacht verschillen. Hieronder zie je een tabel met hoe elk Neurogram® type qua openheid reageert op stress en ontspanning:

Type

Bij stress:

Bij ontspanning:

Type 1, de Perfectionist

blijft de Perfectionist vrij gesloten

opent de Perfectionist zich

Type 2, de Helper

opent de Helper zich

blijft de Helper vrij gesloten

Type 3, de Succesvolle Werker

opent de Succesvolle Werker zich een beetje

opent de Succesvolle Werker zich sterk

Type 4, de Romanticus

blijft de Romanticus vrij gesloten

blijft de Romanticus vrij gesloten

Type 5, de Analist

blijft de Analist vrij open

blijft de Analist vrij geopend

Type 6, de Loyalist

sluit de Loyalist zich

wordt de Loyalist iets minder open dan normaal

Type 7, de Levensgenieter

sluit de Levensgenieter zich

blijft de Levensgenieter open

Type 8, de Baas

blijft de Baas vrij open

sluit de Baas zich

Type 9, de Bemiddelaar

opent de Bemiddelaar zich

sluit de Bemiddelaar zich

Je ziet dat waar voor de een openheid goed uitpakt, voor de ander openheid juist een teken van stress is. Om die reden is het zo belangrijk om te weten wat voor soort persoonlijkheid je hebt. Dan weet je wat er bij je ontspanning past. Als je om je heen kijkt dan zie je dat spiritualiteit niet voor iedereen iets is. Wanneer je het Neurogram® model toepast, zie je dat in de meeste situaties waar iemand weinig met spiritualiteit te maken heeft, openheid een teken van stress is. En andersom: dat wanneer iemand wel iets met spiritualiteit heeft, dat openheid tot ontspanning behoort. Op die manier blijkt eens te meer dat veel van wat wij als het diepste van onszelf beoordelen niets meer is dan de biologische structuur van ons brein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *