Voel je niet goed, maar voel je super

Voel je niet goed, maar voel je super!

Net terug van twee weken assisteren bij Richard Bandler, de grondlegger van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), doet mij beseffen hoe belangrijk het is om je het grootste deel van je leven je goed te voelen. Voor mijzelf is dat te vanzelfsprekend geworden en het assisteren bij het seminar in Engeland deed mij beseffen dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat je het grootste gedeelte van de tijd je goed voelt. Mijn brein is zo goed getraind in zich goed voelen dat ik me meestal als vanzelf goed voel en soms echt moeite moet doen om me een keer slecht te voelen.

Hoewel niet iedereen in goed contact staat met zijn of haar gevoel (en soms is dat prima, want het is beter om niets te voelen dan je slecht te voelen), draait het leven toch om hoe je je voelt. Als je nare beelden in je hoofd haalt of piekert, maar je voelt je tegelijkertijd goed, zoals Hans Dorrestijn overkomt bijvoorbeeld, dan is er weinig aan de hand. Andersom geldt ook dat als je super positief denkt en je je prachtige beelden voorstelt, maar je er naar bij voelt, dan heb je er weinig aan. Zo blijkt uit onderzoek dat 95% van de mensen zich alleen maar irriteert aan positieve affirmaties omdat ze zich nog steeds slecht bij voelen.

Gelukkig is je goed voelen heel gemakkelijk om te trainen. Je kan het vergelijken met sporttraining. Als je nooit sport dan kan lichamelijke inspanning uitputtend zijn. Maar wanneer je genoeg beweegt dan geeft lichamelijke inspanning plezier. Zo is het ook met je goed voelen. Hoe meer je je goed voelt en hoe langer die periodes van goede gevoelens duren, hoe beter je brein wordt in zich goed voelen.

Dat brengt veel voordelen met zich mee. Zo blijkt bijvoorbeeld dat je veel betere beslissingen neemt wanneer je je goed voelt. Dat je gemakkelijker met andere mensen omgaat. Of dat je sneller bij de goede oplossing voor een problematische situatie komt. Dit alles heeft te maken met hoe het brein werkt. Wanneer je je goed voelt dan komen er de juiste neurotransmitters vrij die ervoor zorgen dat het brein optimaal werkt. Dit in tegenstelling tot momenten van angst, woede of verdriet wanneer het brein zichzelf probeert te beschermen tegen de schade van de stress met behulp van cortisol. In zo’n situatie werkt het brein suboptimaal. Kortom, train je brein om zich goed te gaan voelen. En voor de zekerheid ga dan niet voor je normaal goed voelen, maar voor overmatig en uitbundig je goed voelen, oftewel je super voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *