NLP en Mindfulness

NLP en Mindfulness

Met regelmaat vragen mensen mij of NLP ook iets met Mindfulness te maken heeft. Mindfulness wordt snel steeds populairder. Toch is het goed om te bedenken dat er twee verschillende vormen van Mindfulness zijn. De meeste bekende vorm is een school binnen de positieve psychologie. Een vriendin van Richard Bandler, de bedenker van NLP, heeft deze vorm van Mindfulness bedacht. Het idee is dat je alles wat je doet uitermate bedachtzaam doet. Bijvoorbeeld wanneer je eet dat je dan ruim de tijd neemt om precies te proeven wat je eet en met heel veel aandacht het eten tot je neemt. Dat zorgt er niet alleen voor dat je meer geniet van je eten, maar dat je ook bewuster met je eten omgaat waardoor je zowel minder eet als gezonder.

De tweede versie van Mindfulness is een modern jasje om een oude yoga-meditatie techniek. Bij deze vorm van Mindfulness mediteer je op wat je ervaart, wat je denkt te weten over je ervaring en welke emoties er bij die ervaring spelen. Wanneer je deze vorm van meditatie correct doet, maak je je geest leeg. Wat dat betreft had deze vorm van Mindfulness beter Mindemptiness kunnen heten, maar ik gok dat men dat minder lekker vindt klinken.

Hoewel Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) vooral bekend staat om haar succesen op het gebied van coaching, communicatie en persoonlijke ontwikkeling, is de waarheid dat NLP vooral een tool is om menselijk gedrag in kaart te brengen. In principe verzinnen NLP beoefenaars niks zelf, maar kopieren ze gedrag van mensen die ergens goed in blijken te zijn. Op die manier hebben NLP coaches de beste manieren gevonden om mensen van problemen af te helpen. Zo zijn de beste vormen van communicatie naar boven gehaald en op die manier hebben NLP trainers de beste manieren voor zelfontwikkeling gevonden.

Zodra er ergens iets nieuws gebeurd wat goed blijkt te werken, zijn NLP beoefenaars er dan ook als de kippen bij om het te kopiëren en er een NLP versie van te maken. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met EMDR, maar ook met Mindfulness. De claim is dan wel dat door het combineren van het een of ander met NLP en hypnose dat het gehele proces nog meer wordt geoptimaliseerd. Dat betekent dat het eleganter, sneller en makkelijker gaat. Zelf heb ik bijvoorbeeld HypnoYoga ontwikkeld waarbij we ook de tweede vorm van Mindfulness doen: het leeg maken van de menselijke geest. Een uitgebreid verhaal hierover plus een gratis video van een van de deelnemers aan HypnoYoga die net uit deze meditatie komt, vind je hier: NLP & Mindfulness.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *