Hoe je het leven betekenis geeft

Hoe je het leven betekenis geeft

Het is een van de grote vragen uit de filosofie: wat betekent je leven? Onze beste natuurkundige ideeën geven aan dat het universum nog zo’n dertig tot veertig miljard jaar bestaat en daarna weer verdwijnt. Wat heeft het leven dan voor zin gehad? Door de eeuwen heen zijn mensen op zoek gegaan naar iets in de wereld wat het leven betekenis moest geven. Zelf ben ik van mening dat er niets is. Maar dat is geen enkele reden om te treuren. In plaats van de betekenis van het leven te vinden, dienen we die zelf te maken!

Het verbaast mij altijd dat er mensen zijn die de zinloosheid van het leven als reden zien voor lamlendigheid, apathie en neerslachtigheid. Alsof dat wel zin zou hebben! Nee, als het leven zinloos is, dan kan je er net zo goed een feest van maken. Gelukkig is er ruimte genoeg om het leven zelf betekenis te geven. Wat ik hieraan zo interessant vindt, is dat je dit nooit in je eentje kunt doen. Er zijn allerlei goede filosofische redenen die laten zien dat om betekenis te hebben, we communicatie nodig hebben. En voor communicatie hebben we altijd meerdere mensen nodig.

Vandaar dat je alleen het leven betekenis kan geven wanneer je dat bijvoorbeeld doet als partner in een relatie, of als gezinslid in een gezin, als medewerker in een organisatie of als burger in de samenleving. Bij Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is het uitgangspunt de subjectieve beleving van het individu. Daardoor is NLP vaak gericht op één persoon. Wanneer je NLP met triangulatie combineert dan ontdek je hoe groot het belang van andere mensen is. Gelukkig past triangulatie perfect in NLP. Triangulatie is een goede update van het oude NLP onderscheid tussen diepte- en oppervlaktestructuur. Een van de redenen dat mijn NLP opleiding zo’n hoge kwaliteit heeft, komt doordat ik altijd bezig ben NLP up to date te houden met de nieuwste filosofische inzichten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *