De voor- en nadelen van vooroordelen

De voor- en nadelen van vooroordelen

Binnen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) maakt men zich vaak druk over negatieve jezelf beperkende overtuigingen. Dat klinkt ook heel naar, maar gelukkig wordt er bij NLP vaak sterk overdreven wat overtuigingen zijn. Meestal gaat het allerminst om overtuigingen maar over zaken die men gelooft. Overtuigingen is namelijk de slechte vertaling van het Engelse “belief”. Maar zelfs als iemand met overtuigingen zit, dan zijn deze tenminste nog bewust. Waar echter bijna niemand rekening mee houdt, zijn onbewuste vooroordelen.

Nu ben ik, anders dan mening spiritueel mens, geenszins tegen oordelen, veroordelen of zelfs vooroordelen. Ons brein is gemaakt om te oordelen, veroordelen en om vooroordelen te hebben. Elke keer dat je tegen iemand praat, oordeel je dat het hier om een persoon gaat en allerminst om een ding om maar een voorbeeld te geven. NLP gaat ervan uit dat iedereen van binnen fantastisch is, maar dat mensen toch zich slecht kunnen gedragen. Als iemand zich slecht gedraagt dan is het goed om dat gedrag (maar nooit de mens) te veroordelen. Tenslotte helpen vooroordelen je met het nemen van snelle beslissingen. Soms is die snelheid handiger dan zorgvuldigheid. Zo ben ik bevooroordeeld ten opzichte van tal van boeken. Dat scheelt een hoop tijd, want al die boeken hoef ik nu nooit meer te lezen omdat mijn vooroordelen mij al vertellen wat erin staat. Daar komt bij dat elke keer dat ik een van mijn vooroordelen controleer, deze blijkt te kloppen!

Laat ik echter heel erg duidelijk zijn: oordelen, veroordelen en vooroordelen werken alleen in specifieke gevallen. Je kan ze nooit gebruiken om groepen mensen weg te zetten op basis van geslacht, ras, kleur, geaardheid of welke lichamelijk aspect dan ook. Je ziet, ik ben een zeer ruimdenkend mens, een echte vrijdenker, die graag goed gebruik maakt van de natuurlijke vaardigheid van mijn brein in oordelen, veroordelen en vooroordelen.

Om die reden was ik dan ook flink in mijzelf teleurgesteld toen bleek dat ik bij de eerste de beste test voor onbewuste vooroordelen daar behoorlijk last van bleek te hebben. Wat zijn onbewuste vooroordelen? Wat ik tot nu toe heb beschreven, zijn mijn bewuste oordelen, veroordelingen en vooroordelen. Maar naast deze bewuste kant van de zaak, zijn er helaas ook onbewuste vooroordelen die ons handelen beïnvloeden. Het blijkt dat hoe vrij je ook denkt; hoe goed je ook je best doet om geen oordeel te hebben, niemand te veroordelen en al helemaal nooit vooroordelen te hebben, ons brein toch anders werkt. Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat bijna iedereen ongeacht ras, geslacht, kleur of geaardheid onbewuste vooroordelen heeft die stereotypisch slecht zijn. Dat wil zeggen in het voordeel van witte Westerse mannen en in het nadeel van alle andere mensen. Gelukkig blijkt uit ander onderzoek dat hypnose hier bij kan helpen en dat gaan we binnenkort zelf onderzoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *