Hoe de politiek ons hypnotiseert

Hoe de politiek ons hypnotiseert

Nee, dit is geen samenzweringsbetoog. Want wanneer je met hypnose werkt, ga je ervan uit dat elke geslaagde communicatie er eentje is waarbij iemand is gehypnotiseerd. Dat geldt voor politici, leraren, artsen en ouders om maar een paar voorbeelden te geven. Zodra iemand meer met jouw lezing van de werkelijkheid meegaat, dan heb je die persoon gehypnotiseerd. Omdat politici dat wat meer willen dan de gemiddelde mens, is wat een politicus zegt vaak een mooi voorbeeld over hoe hypnose werkt.

“Klimaatverandering”, “vergrijzing”, “crisis” zijn typisch hypnotische woorden die politic gebruiken. Binnen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) noemen we dergelijke woorden “nominalisaties” omdat het geen echte dingen zijn. Er bestaat geen klimaatverandering als ding. Of vergrijzing of crisis. Het is waarschijnlijk wel zo dat het klimaat verandert, dat mensen ouder worden en dat mensen minder snel geld uitgeven. Maar wanneer je het zo beschrijft dan werkt dat minder hypnotiserend omdat het a) de mogelijkheid openhoudt dat het toch anders is en b) dat het om een proces gaat in plaats van een ding. Een proces is veel flexibiler en veranderlijker dan dingen. Dan klinkt het veel minder belangrijk en dat willen politici juist niet.

Het hypnotiseren van politici is niet per sé verkeerd. Als de aarde opwarmt, dan is het zaak daar op tijd iets aan te doen. Daarvoor mag je van mij alle hypnose inzetten die je maar nodig hebt. Maar vaak gebruiken politici natuurlijk hypnotische taal die negatief is, die angst zaait of mensen bang maakt. Hypnose zelf is een neutraal stuk gereedschap. Het hangt helemaal af van wie er gebruik van maakt. Sommige mensen, of ze nou politicus, leraar of zelfs trainer zijn, maken er misbruik van. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die er wel goed mee omgaan en hypnose voor positieve dingen gebruiken. Zoals ik altijd zeg in mijn trainingen: “waar het om gaat is dat je je onbewustzijn traint om hypnotische taal die voor jou negatief uitpakt te negeren en links van je te laten liggen, terwijl je juist openstaat voor hypnose die jouw leven beter maakt.”

Bij mijn weten is NLP de enige technologie die hiervoor zorgt. Zelfs bij een hypnose- of hypnotherapie-opleiding is er geen aandacht voor hoe taal ons beïnvloedt. Alleen NLP heeft een filosofisch framework dat ervoor zorgt dat je je brein kan trainen om negatieve suggesties het ene oor in te laten gaan en het andere oor weer uit. Zodat alleen positieve suggesties binnenkomen. Om die reden staat er bijna niemand meer open voor hypnotische suggesties dan ik: juist omdat ik mijn onbewustzijn sterk vertrouw negativiteit onschadelijk te maken, kan ik maximaal openstaan voor alle suggesties die mensen doen.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *