Alternatieven van jezelf

Alternatieven van jezelf

Voor mensen is tijd heel belangrijk. Ben je op tijd? Heb je nog wel genoeg tijd voor jezelf? Hoe ziet je leven erover een tijd uit? Vandaar dat goed omgaan met tijd zo belangrijk is binnen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). Bij NLP werken we met tijdslijnen voor beter time management, het wegnemen van teleurstellingen en het programmeren van je toekomst voor succes.

Vandaar dat ik blij was toen ik een  voorpublicatie van professor Jan Bransen zijn nieuwe boek te lezen kreeg. Jan Bransen is de hoogleraar filosofie voor wie ik jaren geleden heb gewerkt. Bovendien is hij de Nederlandse filosoof die mij het meeste heeft geïnspireerd. Zo ook deze keer weer, want zijn nieuwe boek gaat over hoe je je toekomst goed plant. Wat hij laat zien is dat je daarbij niet alleen dient na te denken over wat je wilt bereiken, maar ook over wat voor persoon je dan wilt zijn. Of zoals hij dat zo aardig zegt: denk niet alleen na over alternatieven voor jezelf, maar ook over alternatieven van jezelf.

Binnen NLP werken we met het 30 jarenplan. Dat is een verbeelding van hoe je leven er over 30 jaar uitziet. Zonder zo’n plan maakt je onbewuste zich onnodig zorgen, heeft je onbewustzijn te weinig door wat je belangrijk vindt en vind je onbewuste het moeilijker om je leven de goede kant op te sturen. Vandaar dat het een goed plan is om het onbewuste gedeelte van je brein duidelijk te maken welke richting jij op wil met je leven. Naar mijn mening bestaat een goed leven over 30 jaar uit: gezond en gelukkig zijn, een droompartner hebben en eventueel kinderen, in een pracht huis wonen op een mooie plek en werk doen dat zo leuk is dat wanneer je over 30 jaar nog moet werken je dat met plezier doet.

Maar waar ik nog niet over had nagedacht was het idee over wat voor versie je van jezelf bent. Uit alle mogelijke alternatieven die er van jou bestaan wanneer je 30 jaar de tijd hebt om jezelf te ontwikkelen, zal er één daadwerkelijk gestalte krijgen. Daar nu een goede keuze in maken, zorgt er ongetwijfeld voor dat je leven een stuk gemakkelijker wordt. Vandaar dat ik zo blij ben met de inspiratie om voortaan ook binnen NLP rekening te houden met het alternatief van jezelf die je wil worden. Door zo continu mijzelf bij te scholen zorg ik niet alleen voor de hoogst mogelijke kwaliteit NLP opleidingen, maar misschien nog wel belangrijker, bevredig ik zo mijn eigen verlangen naar wijsheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *