Je onbewuste begrijpt het niet, maar...

Je onbewuste begrijpt het niet, maar…

Hoe gaat ons brein om met het woordje “niet”. Als iemand in de problemen zit dan krijgt hij vaak tal van adviezen van vrienden, familie en kennissen. Deze adviezen zijn vaak slecht geformuleerd waardoor iemand die zich al slecht voelt zich nog slechter gaat voelen. Natuurlijk heeft iedereen het beste voor met iemand die in de problemen zit, maar door een goede boodschap met de verkeerde woorden te brengen, wordt het tegendeel bereikt.

Een voorbeeld dat ik vaak hoor, is: “Joh, maak je niet druk, zo erg is het niet.”. Ons brein heeft moeite om het woordje “niet” te begrijpen. Denk maar eens niet aan de aankomende verkiezingen. Dat is nu ik het noem opeens een stuk moeilijker geworden. Hierdoor hoort iemand in het bovenstaande voorbeeld vooral “maak je druk, want zo erg is het”, een slechte manier om iemand op te beuren.

Maar je kan het woordje “niet” toch ook positief gebruiken. Wat wel goed werkt is om in plaats van de slechte situatie waar iemand zich in bevindt te benadrukken, juist het ontbreken van het goede te onderstrepen. Je kan dit doen met een zin zoals: “Dit is niet de beste periode in je leven” of “Nu is niet de tijd om verder te gaan met je leven, maar op een dag komt zo’n moment er wel.”

In dat laatste voorbeeld liet ik het ontkennen van het positieve volgen door het woordje “maar”. Slechte NLP trainers leren mensen om nooit het woordje “maar” te gebruiken, maar ik vraag me dan altijd af “Maar waarom niet?”. “Maar” kan je prima gebruiken om het voorafgaande onderuit te halen. Het gevolg is dat je de ontkenning van het positieve ontkracht. Hierdoor krijg je een dubbele positieve boodschap en ondersteun je iemand beter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *