Society of NLP

NLP werkt niet bij iedereen

Tot mijn spijt zijn er mensen die denken verstand te hebben van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) en die menen dat NLP voor alles en bij iedereen werkt. Dit is natuurlijk niet het geval. NLP heeft beperkte toepassingsmogelijkheden en werkt ook niet bij iedereen. Sommige mensen denken dat je, wanneer je NLP geleerd hebt, alles kan doen wat je maar wilt. Ook dat is ook niet in lijn met de werkelijkheid. Je kan nog zo goed in NLP worden, je zult nooit president van de Verenigde Staten worden.

NLP is erop gericht om psychische en psychosomatische klachten op te lossen. In wezen leer je met NLP om je brein (Neuro) met taal (Linguïstisch) effectief te gebruiken (Programmeren). Dit doe je vooral door ervoor te zorgen dat je de juiste gedachten combineert met positieve beelden en goede gevoelens. Niet alle klachten lossen zich op met NLP en niet iedereen vindt in NLP de juiste oplossing. Vaak wordt mij dan gevraagd waar dat aan ligt en mijn antwoord is altijd hetzelfde: “Dat ligt aan mij. Ik heb dan niet de juiste woorden kunnen vinden, de juiste techniek kunnen toepassen of de juiste trigger weten te ontdekken.”

Natuurlijk zouden er best redenen buiten mij kunnen liggen waardoor het die ene keer niet zo goed gaat als al die andere keren. Maar NLP gaat er juist vanuit dat het veel slimmer is om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor als het een keer niet goed gaat. Dan heb je immers ook zelf de mogelijkheden om beter te worden, te leren en later in een vergelijkbare situatie wel de juiste en goede dingen te doen. Net doen of iets altijd en overal werkt, lijkt misschien stoer, maar is zwak. Eerlijk vertellen dat het ook wel eens niet goed gaat, laat juist karakter zien.

Wanneer NLP bij iemand werkt, dan merkt iemand dat eigenlijk meteen. Wanneer je last hebt van nare gevoelens en een NLP techniek werkt, dan voel je meteen dat het nare gevoel verdwijnt en er een beter gevoel voor in de plaats komt. Dat is de reden waarom het verstandig is om een keer zelf ervaring met NLP op te doen. In mijn praktijk werkt NLP goed bij negen van de tien mensen. Bij de meeste werkt het direct en bij de rest is enige weken tijd nodig waarin bepaalde technieken geoefend dienen te worden. Maar zelfs deze laatste groep merkt eigenlijk direct bij de eerste ervaring al dat NLP iets doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *