Het nadeel van een hoog IQ

Het nadeel van een hoog IQ

Laat ik beginnen met te zeggen dat een IQ niet zegt of je wel of niet slim bent. IQ meet alleen in hoeverre je snel mee kan komen met grote organisaties zoals bijvoorbeeld onze samenleving. Als iemand een hoog IQ heeft betekent dat alleen maar dat hij goed inzetbaar is als een radertje in een groot systeem. Maar wie wil er nu een radertje zijn?

Onderzoek laat ook zien dat de eerstejaars studenten met het hoogste IQ uiteindelijk van die groep studenten het minste van hun leven maken. Nu heb ik zelf een keer een IQ test kapot gemaakt door sneller alle vragen te hebben beantwoord dan voor mogelijk werd gehouden, maar mijn IQ heeft mij niet geholpen bij goed worden in Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). NLP is namelijk super simpel. Toen ik een aantal jaar gelden persoonlijk door Richard Bandler, de bedenker van NLP, in Amsterdam tot Licensed NLP Master Trainer™ werd gecertificeerd kwamen er naderhand mensen naar mij toe die tegen mij zeiden: “nu ben je de hoogleraar van NLP!” Waarop ik antwoordde: “Dat klopt, maar wel op VMBO niveau want NLP is super simpel.”

In de praktijk zie je ook dat mensen met een hoog IQ er vaak langer over doen om een NLP techniek aan de praat te krijgen. Zij maken de NLP oefening onnodig ingewikkeld omdat ze denken dat je goed voelen, plezier maken en ontspannen niet zo eenvoudig kan zijn. Maar de werkelijkheid is dat zodra ze wel doorkrijgen dat NLP zo gemakkelijk is NLP pas echt goed begint te werken.

Het is een ander verhaal wanneer je een genie bent. De mensen die de IQ test hebben bedacht hebben ook verzonnen dat als je een IQ boven de 140 bent dat je dan een genie bent. Geheel toevallig hadden ze dat zelf en hebben ze op die manier zichzelf tot genie gebombardeerd. De werkelijkheid is anders. Een genie valt geheel buiten de IQ classificatie. Mensen met een IQ boven de 140 zijn hele goede radertjes en niets meer. Zelf heb ik het privilege om één nog levend genie te kennen, namelijk Richard Bandler. Zelf blijk ik veel aanleg te hebben voor NLP, hypnose en het vinden van mensen hun persoonlijkheid. Dankzij hard werken en veel ervaring op te doen ben ik er ook heel goed in geworden. Zo goed zelfs dat ik gerust zeg dat ik twee of misschien zelfs wel drie keer beter ben dan de nummer 2 in Nederland en België. Alleen dat is niet hetzelfde als Richard Bandler die wel tien keer beter is dan de nummer 2 wereldwijd.

Bedrijven als Apple en Google zijn zo super succesvol omdat wat zij doen tien keer beter is dan de nummer twee. Op deze gedachte ben ik gekomen door een interessant boek genaamd “Van nul naar één” waarin de schrijver laat zien dat meer van hetzelfde doen gemakkelijk is, maar om iets nieuws te bedenken en succesvol te lanceren, dat wil zeggen van nul naar één te gaan, daarvoor moet je tien keer beter zijn. Aangezien NLP wereldwijd binnen veertig jaar miljoenen mensen heeft bereikt, kan je gerust stellen dat het genie Richard Bandler tien keer beter blijkt te zijn en met NLP van nul naar één is gegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *