Hypnose bij kinderen

Hypnose bij kinderen

Volgens wetenschappers is slechts 30% van de volwassenen vatbaar voor hypnotische suggesties, maar 100% van de kinderen. Om die reden maakt elk Nederlands kinderziekenhuis gebruik van hypnose voor pijnbestrijding en het verminderen van angsten. Hoewel er wel wat op af te dingen is dat maar 30% van de volwassen hypnotiseerbaar zijn, klopt het wel dat kinderen over het algemeen gemakkelijk te hypnotiseren zijn.

Tijdens de Weerbaarheid Voor Kinderen workshops van een paar jaar geleden was er een vast onderdeel waar kinderen leerden om gemakkelijker te ontspannen. Zelf hoefde ik maar een keer te vragen of ze ‘s ochtends, door de week, wel eens in bed lagen en door hun moeder wakker werden gemaakt, maar dat ze eigenlijk liever wilden doorslapen. En voila, daar zag je de meerderheid van de kinderen in een hypnotische trance gaan.

Ouders maken te weinig gebruik van de kracht van hypnose bij het opvoeden van hun kinderen. Wel lezen ze vaak ‘s avonds nog een verhaaltje voor, maar de meeste ouders laten dan achterwege om her en der aan het verhaal wat hypnotische suggesties om te gaan slapen toe te voegen. En dat terwijl het heel gemakkelijk is om van een hypnotische toestand in slaap te vallen. Als ouders last hebben van kinderen die niet willen slapen, is hypnose meestal een goede oplossing.

Maar het gaat verder. Hypnose werkt namelijk ook prima wanneer kinderen wat ouder worden. Dan is vaak het probleem niet om ze aan het slapen te krijgen, maar dat zij hun huiswerk maken en op school een beetje hun best doen. Deels ligt die verantwoordelijkheid ook bij leraren die de kinderen die ze in de klas hebben te weinig hypnotiseren, maar ook ouders kunnen een positieve bijdrage leveren door op een juiste manier hypnotische suggesties te geven die ervoor zorgen dat kinderen met meer plezier hun huiswerk doen. Dat is natuurlijk maar één van de vele voorbeelden. Want ook meehelpen in het huishouden gaat beter wanneer je je kinderen hypnotiseert. Wat mij betreft is goed opvoeden dan ook vooral een vorm van zorgen dat je kinderen op een goede manier gehypnotiseerd worden voordat de staat, de media of onhandige leraren die kans krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *