De persoonlijkheidsstructuur van kinderen

De persoonlijkheidsstructuur van kinderen

Het Neurogram®, Joost van der Leij zijn neurologische versie van het Enneagram, is een van de beste en gemakkelijkste manieren om je persoonlijkheid in kaart te brengen. Het Neurogram® gaat ervan uit dat er negen persoonlijkheidstypes zijn. Je persoonlijkheid komt voort uit de hardwarestructuur van je brein zoals tegenwoordig aan de hand van een breinscan te zien is. Juist omdat je persoonlijkheid zo verbonden is met je brein heb je je hele leven maar één persoonlijkheidstype. Uiteraard hebben we allemaal de ervaring dat onder verschillende omstandigheden een ander deel van onze persoonlijkheid naar voren komt. Om die reden dient een systeem voor persoonlijkheid dynamisch te zijn. Het Neurogram® kent die dynamiek.

Omdat je persoonlijkheid zo verbonden is met je brein, kan je op vroege leeftijd bij kinderen al hun persoonlijkheidstype vaststellen. Dat biedt groot voordeel, want zodra je het Neurogram® type van je kind kent, dan weet je meteen wat de beste manier is om hem of haar op te voeden. Vanwege de negen persoonlijkheidstypes zijn er ook negen manieren van opvoeden. Hoe meer je rekening houdt met de persoonlijkheid van je kind bij de opvoeding hoe gemakkelijker de opvoeding gaat, ook al zijn sommige kinderen vanwege hun persoonlijkheidstype een stuk lastiger op te voeden dan andere.

De belangrijkste punten om de persoonlijkheid van je kind te herkennen zijn:

  1. Type 1, de Perfectionist. Het kind is vaak boos, zowel op zichzelf als de ouders. Het kind ziet vooral de tekortkomingen van de ouders. Bij stress wordt het kind naast boos ook emotioneel en jaloers.
  2. Type 2, de Helper. Het kind heeft veel aandacht nodig. Als het kind enige tijd niet hoort dat de ouders van hem of haar houden verpietert het kind.
  3. Type 3, de Succesvolle Werker. Het kind kan prima op zichzelf zijn, maar heeft in tijden van stress kortstondige aggressieve driftbuien.
  4. Type 4, de Romanticus. Het kind is meer dan gebruikelijk geïnteresseerd in natuur en/of cultuur. Het is een uniek kind dat gemakkelijk alleen kan zijn.
  5. Type 5, de Analist. Als kind is de Analist in ontspannen tijden vaak de aanvoerder van een groepje kinderen. In de puberteit wordt het kind echter opeens meer een eenling.
  6. Type 6, de Loyalist. Vaak een echt moederskind. Erg trouw en loyaal naar beide ouders.
  7. Type 7, de Levensgenieter. Vrolijk en blij kind dat graag speelt en stoeit. Tegelijkertijd vaak bang voor zaken die verbazing opwekken bij de ouders dat hun kind daar opeens bang voor is.
  8. Type 8, de Baas. Heeft vaak ruzie en vechtpartijtjes met andere kinderen. Is vaak boos en gefrustreerd dat het de situatie nog niet zelf naar de hand kan zetten. In boze buien ook vaak nog eens erg stijfkoppig.
  9. Type 9, de Bemiddelaar. Erg behulpzaam kind dat graag meehelpt in het huishouden. Afgewisseld met korte erg boze uitvallen waarna het kind eigenlijk uit schaamte wegrent om het conflict op die manier snel te beëindigen.

Tegenwoordig zie je vaak dat kinderen psychiatrische labels opgeplakt krijgen zoals ADHD of autisme. Vaak heeft dat meer te maken met persoonlijkheidseigenschappen dan met iets anders. Zo vormen de Perfectionist, de Baas en de Bemiddelaar, de groep van de doeners. Voor hen is stilzitten in een klasje vervelend. Voor je het weet krijgen ze dan ADHD opgeplakt, terwijl ze alleen maar liever doen dan denken. Kortom, met kennis van de persoonlijkheidsstructuur van je kind wordt niet alleen de opvoeding beter, maar kan je ze ook beter beschermen tegen onbegrip elders in de maatschappij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *