Hoe je je wereldmodel rijker maakt

Hoe je je wereldmodel rijker maakt

Alles wat je meemaakt, vormt in je brein een wereldmodel. Je wereldmodel is het totaal van alles dat je hebt geleerd. Al je gedrag komt voort uit dit wereldmodel. Ook alles wat je zegt, zeg je op basis van je wereldmodel. Om die redenen kunnen goede getrainde NLP beoefenaars door goed naar iemand te luisteren, horen hoe iemands wereldmodel in elkaar steekt.

Als iemand in de problemen zit, dan komt dat omdat zijn of haar wereldmodel te arm is. Dat wil zeggen dat er in zijn of haar wereldmodel te weinig mogelijkheden zitten. Zaten er wel meer mogelijkheden in dan had die persoon zijn of haar problemen al lang opgelost. Met NLP Coaching zorg je ervoor dat mensen ervaringen krijgen waar ze van leren zodat hun wereldmodel verrijkt wordt zodat ze meer mogelijkheden krijgen om hun problemen op te lossen.

Bij normale mensen gaat NLP ervan uit dat hun wereldmodel rijk genoeg is om uit de problemen te blijven, maar nog niet zo rijk is dat zij zich excellent gedragen. Ook voor mensen waar verder niks aan de hand is, is er nog veel te winnen door hun wereldmodel nog meer te verrijken. Mensen stijgen dan boven zichzelf uit.

Een manier om je wereldmodel te verrijken is door meer positieve ervaringen op te doen. Een andere manier om je wereldmodel te verrijken is door slimme strategieën van experts over te nemen. Maar één manier om je wereldmodel te verrijken wordt vaak over het hoofd gezien. Omdat wat je zegt een weerspiegeling van je wereldmodel is, kan je door preciezer te formuleren je wereldmodel verrijken. Dat is het linguïstische gedeelte van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP).

Door de manier waarop je praat en schrijft te veranderen, verandert het onderliggende wereldmodel mee. Door positiever over zaken te gaan praten, creëer je meer mogelijkheden in je wereldmodel en word je wereldmodel vanzelf rijker. Daarop volgen dan meer positieve ervaringen die op hun beurt ook weer je wereldmodel verrijken. Kortom, door precies en positief te leren formuleren verrijk je je leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *