Verliesverwerking met NLP

Verliesverwerking met NLP

(Deze post is van een nieuwsbrief die uitkwam na MH17)

Nu de herdenking van de vliegramp achter de rug is, is het een goed moment om uit te leggen hoe je Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) kan gebruiken bij verliesverwerking. Allereerst is het dan belangrijk om te zeggen dat NLP geenszins betekent dat je je alleen maar goed mag voelen. Soms wordt NLP verward met positief denken, maar NLP gaat over het beheersen van je eigen breinprocessen zodat je je gevoel en je emoties kan afstemmen bij wat de situatie vraagt. Bij het verlies van een dierbare vraagt de situatie om een gevoel van rouw.

Vervolgens is het zaak om voor jezelf te bepalen wat een gepaste periode van rouw is. Dit hangt onder andere af van hoe close je met iemand was en hoe je zelf in het leven staat. Soms zijn enkele weken rouw gepast, soms enkele maanden, maar nooit meer dan een jaar. Als rouw langer duurt dan een jaar dan heeft een persoon te weinig grip op zijn eigen emoties en is het verstandig om met een coach aan de slag te gaan om over het verlies heen te komen. Ook degene die heen is gegaan heeft nooit gewild dat iemand langer dan een jaar om hem of haar zou rouwen.

Gelukkig is er een NLP techniek die goed werkt om verlies te verwerken. Het gaat om de zwart/wit terugspoeltechniek (zie hier de video-uitleg) om ellende uit het verleden los te laten en te vergeten. Het is alleen wel belangrijk om deze techniek op een aangepaste manier te gebruiken. Wat je namelijk eerst dient te doen, is vijf goede momenten met de dierbare voor de geest halen en deze koppelen aan de vingers van een van je handen. Zodat je elke keer deze vijf goede momenten in rap tempo op kan roepen door snel de vijf vingers van je hand langs te gaan.

Daarna doe je één keer de zwart/wit terugspoeltechniek voor het ellendige einde en al het negatieve wat daar nog op volgde. Oftewel je spoelt het verleden terug vanaf het eerste moment dat het weer goed was tot aan het eerste moment dat er nog niets aan de hand was. Als er nog geen goed moment sindsdien is geweest, dan besluit je om dit moment nu als goed moment te gebruiken. Nadat je de techniek één keer hebt gedaan, loop je zo snel als je kan door de vijf goede momenten heen. Dit geheel herhaal je drie tot vijf keer om tenslotte te testen of de emotionele lading van het verlies nu in hoge mate is geneutraliseerd of helemaal verdwenen.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *