Familieleden helpen

Familieleden helpen

Naast alle mensen die voor zichzelf hulp vragen om problemen rond stress, angst, depressie of woedeaanvallen, komt het ook vaak voor dat mensen vragen hoe zij een geliefde kunnen helpen. Of het nu gaat om zonen of dochters, de partner of iemand anders om wie je veel geeft. Als er echt iets aan de hand is op psychisch vlak, dan heb je toch een soort naar gevoel van machteloosheid. En je kan meestal ook echt weinig doen om mensen te helpen. Het beste wat je kunt doen is zorgen dat het met jou zo goed mogelijk gaat en dat je ze demonstreert dat het ook weer goed kan gaan.

Toch is er iets wat je hier nog bovenop kan doen en dat is mensen weer hoop geven. Nu weet ik dat dat vaak meteen zo evangelisch klinkt, van “er is hoop”, maar daar gaat het nu niet om. Mensen die je hoop geeft voelen zich gesterkt om er toch nog iets van te maken en daardoor gaat het weer een stukje beter met ze. Veel artsen en psychiaters zijn bang om mensen valse hoop te geven en om dat te voorkomen vertellen ze maar een negatieve toekomstverwachting, die ze tot overmaat van ramp ook niet eens als “negatief” bestempelen, maar als “realistisch”.

En dat terwijl ze geen glazen bol hebben waar ze de toekomst in kunnen zien. Net zo min als jij en ik er eentje hebben. Feitelijk kan niemand de toekomst voorspellen en kan je alleen maar kiezen tussen een negatieve of een positieve toekomstverwachting. Beide zijn even irreëel. Alleen de laatste is wel een stuk gezonder om te hebben. Door jouw naasten en geliefden duidelijk te maken dat dingen ook weer beter kunnen gaan, geef je ze extra kracht door ze een klein beetje hoop te geven. Het hoeft helemaal niet veel te zijn. Een klein beetje is vaak al genoeg.

Nu is het wel goed om je te realiseren dat je voorzichtig met andere mensen om moet gaan, want wanneer je mensen hoop probeert te geven word je vaak als een bemoeizuchtig iemand weggezet en dat is zonde. Er zijn een aantal zaken waar je goed rekening mee dient te houden. Hoe formuleer je zaken, hoe gedraag je jezelf en welk gevoel straal je uit. Maar de basis-boodschap dat het ook weer beter kan gaan is heel krachtig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *