Zelfontwikkeling als pretpark

Zelfontwikkeling als pretpark

Met enige regelmaat krijg ik het verwijt steeds hetzelfde te doen. Dat verwijt is terecht, want ik doe ook steeds dezelfde dingen. De reden hiervan is dat de combinatie van NLP en het Enneagram (bij mij in de vorm van het Neurogram®) nu eenmaal het beste werkt. Dat is ook precies wat je terugziet in het statistisch onderzoek dat we doen.

Wat er vaak achter zo’n opmerking schuilgaat is sensatiezucht. Sommige mensen verwarren zelfontwikkeling met entertainment. Zij willen elke keer weer wat nieuws krijgen of leren zodat ze weer een tijdje worden vermaakt. Zij willen bijvoorbeeld steeds spectaculairdere hypnose-oefeningen die nog bijzonderdere ervaringen met zich meebrengen.

In mijn ogen is die trend zelfontwikkeling als pretpark. Het is veel belangrijker om eerst heel goed te worden in de vijf basisonderdelen van een goed leven:

  1. het doorgronden van je eigen persoonlijkheid;
  2. je in het nu goed voelen zonder dat er aanleiding voor is;
  3. geen last hebben van nare herinneringen;
  4. vertrouwen hebben in de toekomst;
  5. opbouwende en constructieve gedachten hebben.

Uiteraard realiseer ik me dat ik dit lijstje keer op keer herhaal. Dat komt omdat het moeilijkste deel van mijn werk is om mensen zo ver te krijgen dat zij besluiten de negatieve kant van het leven achter zich te laten. Zorgen dat mensen een positief leven krijgen, of dat nu door NLP coaching of NLP training is, is relatief eenvoudig werk vergeleken bij wat er nodig is om mensen in het nu in actie te krijgen. Zodat zij actie nemen en daadwerkelijk de eerste stap zetten op weg naar een beter leven.

Soms betekent dat, aangezien deze nieuwsbrief al meer dan tien jaar verschijnt, dat iemand de boodschap eerder voorbij heeft zien komen. Mocht dat zo zijn en je wil meer diepgang en een breder scala aan onderwerpen, dan zijn er prima extra mogelijkheden. Daarbij denk ik dan vooral aan Facebook en Twitter. Op Twitter plaats ik links van achtergrondartikelen die ik gebruik om zelf up to date te blijven. Deze worden ook doorgelinkt naar Facebook,  maar op Facebook plaats ik ook meer persoonlijke verhalen. Dus, volg mij gerust op Twitter of word vrienden met mij op Facebook. Bijzondere mensen zoals jij heb ik er graag als vriend bij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *