Hoe je je passie vindt met NLP

Als er één woord vaak tot een cliche wordt gemaakt dan is het wel “passie”. Toch is het erg prettig wanneer je je passie hebt gevonden. Zo ben ik vrijwel per toeval in Amerika tegen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) aangelopen en binnen vijf minuten wist ik dat NLP mijn passie is. Nu zeg ik niet dat NLP voor meer mensen hun passie is, want vele NLP trainers denken ten onrechte dat NLP hun passie is met alle middelmatige NLP trainingen die daarop volgen.

Nee, er zijn veel misverstanden rondom passie. Zo vinden de meeste mensen hun werk allerminst leuk. Dat komt omdat werk vaak ook geenszins leuk is. Mensen denken dan dat als ze hun passie vinden dat ze leuker werk krijgen of, wat ook vaak het geval is, dat zij minder hoeven te werken. Dat is natuurlijk niet zo. Wanneer je je passie vindt, krijg je juist een gedrevenheid om meer en harder te werken.

Daar komt bij dat met enige regelmaat mensen een verkeerde passie vinden. Het voorbeeld van menig NLP trainer heb ik al gegeven. Een verkeerde passie levert weliswaar sterke motivatie en leuk werk op, maar gaat helaas toch de verkeerde kant op. Sommige passies zijn onhandig voor de mensen die ze hebben.

Kortom, bij het vinden van je passie heb je een dosis goed geluk nodig. Idealiter loop je er bij toeval tegen aan. En dan moet je een beetje mazzel hebben dat jouw passie ook nog eens handig in je leven past en je de goede kant op stuurt. Naar mijn ervaring is het beter om bewust op zoek te gaan naar werk dat je erg leuk vindt of best wel leuk. Waarbij je dan je onbewustzijn de ruimte geeft om eventueel tegen je passie aan te lopen.

NLP heeft daar een goede oefening voor: het dertig jaren plan. Wanneer je je verbeeldt hoe je leven er idealiter over dertig jaar uitziet, bedenk je dan ook wat voor werk je over dertig jaar doet. De regel is dat je over dertig jaar moet werken, bijvoorbeeld omdat de pensioenfondsen failliet zijn en de WAO afgeschaft omdat de aankomende biomedische revolutie ons allemaal veel langer laat leven en je ook over dertig jaar nog in de kracht van je leven staat. De vraag is dan: welk werk vind je zo leuk om te doen, dat wanneer je over dertig jaar moet werken, je met plezier dat werk doet. Het antwoord op die vraag hoeft niet per se je passie te zijn, maar geeft wel op een goede manier richting aan je leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *