Praktische toepassingen van NLP

Praktische toepassingen van NLP

Het leuke van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is dat het altijd zo praktisch toepasbaar is. Niet alleen op het gebied van het oplossen van psychische problemen en het coachen van andere mensen, maar ook op tal van andere gebieden zoals het onderwijs, de gezondheidszorg of in zaken. De reden is dat NLP een metadiscipline is. Een metadiscipline is een moeilijk woord voor een methodiek waarmee je andere methodieken in kaart brengt. Hoewel NLP vooral bekend is om de speciale technieken om je goed te voelen, kan je in principe met NLP elk menselijk gedrag op een elegante manier in kaart brengen.

De reden is dat de bedenker van NLP, Richard Bandler, in de jaren zeventig zich afvroeg hoe het toch kon zijn dat er een aantal hele beroemde therapeuten waren die wonderen bij hun cliënten bereikten, maar dat de psychologen en psychiaters die nadeden wat de grote therapeuten deden niks bij hun cliënten bereikten. Om tal van verschillende vormen van therapie met elkaar te kunnen vergelijken, ging Richard Bandler op zoek naar een manier om therapieën te beschrijven op een wijze die al die therapieën oversteeg. En dat is uiteindelijk NLP geworden. Vandaar dat je in NLP vaak referenties naar therapievormen vindt. Maar het is een vergissing om te denken dat NLP daarom de therapeutische voorlopers goed zou keuren. Richard Bandler ontdekte namelijk dat de reden dat psychiaters en psychologen er niks van bakten, was dat zij vanuit een medisch perspectief naar problemen keken. Met NLP hebben we geleerd dat de oplossing geen medicatie is, maar educatie!

Nadat NLP in de jaren zeventig zo’n groot succes bleek te hebben met ontdekken wat een therapeut goed en effectief maakt, heeft Richard Bandler daarna uitgezocht of dezelfde aanpak ook op andere gebieden werkte. En ook dat bleek een groot succes. Of het nu ging om communicatie, verkoop of zaken, met NLP bleek je steeds prima in staat te zijn om de beste strategieën in kaart te brengen, jezelf aan te leren en door te geven aan andere mensen.

Deze copy/paste houding van NLP zie je vandaag de dag nog steeds terug. Hoewel tegenstanders van NLP het vaak als “jatten” beschrijven, zien NLP beoefenaars het vooral als het elegant in kaart brengen wat goed werkt. Zo hebben NLP beoefenaars recentelijk van EMDR, een techniek die recent populair is geworden, een NLP variant bedacht. Zo heb ik zelf vorige maand een eigen NLP en hypnose versie van Mindfulness gemaakt. Op die manier blijft NLP zich steeds verder ontwikkelen waardoor NLP altijd jong en verfrissend blijft.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *