Alcoholisme oplossen met NLP

Alcoholisme oplossen met NLP

Beste Mike,

Officieel ben je in Nederland een alcoholist als je meer dan tien glazen alcohol per week drinkt. Tegelijkertijd wordt voor vrouwen voorgeschreven om een glas rode wijn per dag te drinken en voor mannen twee! Kortom, alcoholisme wordt onhandig aangepakt in Nederland. Gelukkig kan je met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) vaak goed helpen.

De manier waarop je met NLP alcoholisme aanpakt, is als volgt. Het begin van de NLP coaching is precies hetzelfde als bij reguliere NLP coaching. Eerst wordt het persoonlijkheidstype in kaart gebracht om vast te stellen in hoeverre de verslaving van iemand verband houdt met de persoonlijkheid. In 2000 heb ik namelijk een project gedaan voor de rijksoverheid om Neurogram® persoonlijkheidstypes te verbinden aan verschillende verslavingen en het blijkt dat bepaalde persoonlijkheidtypes gevoeliger zijn voor verslavingen dan andere types. Daarnaast hebben bepaalde persoonlijkheidstypes ook weer voorkeuren voor specifieke genotmiddelen.

Na de persoonlijkheidstest volgt de rest van het reguliere NLP coachingsprogramma: mensen leren om hun emoties beter te beheersen omdat er vaak gedronken wordt om negatieve gevoelens kwijt te raken zoals bijvoorbeeld verdriet. Tenslotte wordt het zelfbeeld van iemand verbeterd en krijgt iemand een dertig jaren plan zodat hij weer ergens voor te leven heeft.

Na de standaardaanpak volgt het specifiek verminderen van de hoeveelheid alcohol die iemand nuttigt. Afhankelijk van de omstandigheden is het doel het alcoholgebruik helemaal te stoppen of terug te brengen tot maximaal tien glazen alcohol per week. Dat laatste is de meest ideale optie. Mensen die namelijk claimen dat zij al meer dan twintig jaar droog staan en nog steed alcoholist zijn, komen namelijk niet alleen vreemd over, maar hypnotiseren zichzelf ook op een nare en negatieve manier om te geloven dat ze hun hele leven alcoholist zijn. Dat is doodzonde. Veel beter is het voor iemand dat hij ontdekt dat hij de kracht heeft om gematigd alcohol te gebruiken. Alleen als het niet anders kan, dan is geheelonthouding nodig.

Het verminderen van het alcoholgebruik wordt op drie manieren gedaan:

  1. het nuttigen van alcohol wordt zo moeilijk en belachelijk mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld iemand bier te laten drinken en dan het bier tussen zijn onderbroeken te leggen zodat hij weet dat als hij het lauwe bier pakt dat hij dom bezig is;
  2. altijd een alcoholvrij alternatief te hebben zodat voordat iemand alcohol wil nuttigen hij bewust een keuze moet maken tussen alcohol of alcoholvrij;
  3. elke week de helft minder alcohol drinken dan de week daarvoor.

Op die manier heb ik in acht weken tijd menig alcoholist of geheel laten stoppen of het gebruik terug weten te dringen tot tien glazen alcohol per week.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *