Het is de schuld van je ouders

Het is de schuld van je ouders

Het is natuurlijk gemeen om je ouders de schuld te geven voor mogelijke problemen die je hebt. Toch ziet Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) de meeste psychische problemen als educatie-problemen, dat wil zeggen dat je nog niet hebt geleerd om zaken op een goede manier op te lossen. En wees gerust, jouw ouders kunnen gerust hun ouders weer de schuld geven. Mocht je dat niet leuk vinden voor je opa en oma dan kunnen zij op hun beurt weer hun ouders de schuld geven. Op die manier kom je weer helemaal uit bij Adam en Eva en wat ik als de oorspronkelijke zondeval zie: ouders die niet weten hoe ze hun kinderen goed kunnen opvoeden.

Laat ik, om te voorkomen dat ouders zich nog schuldiger gaan voelen dan ze soms al doen, wel duidelijk stellen: het is praktisch onmogelijk om je kinderen goed op te voeden. Evolutionair gezien, is de puberteit bijvoorbeeld bedoeld om kinderen én overmoedig te laten worden én ruzie te laten maken met hun ouders. Op die manier krijgen ze de drang en de moed om elders een eigen nestje te beginnen. Vanuit de evolutie geredeneerd is dat veel veiliger voor het voortbestaan van het ras, maar leuk is anders.

Om die reden was persoonlijk mijn eerste gedachte toen ik in het jaar 2000 NLP leerde kennen: “Had ik dit maar geleerd toen ik vijftien was! Wat een hoop ellende met vrienden, mijn ouders en leraren, maar vooral meisjes, had ik dan kunnen voorkomen.” Gelukkig zat er naast mij een man die tegen me zei: “Wat? Jij bent dertig en je leert NLP al, terwijl ik hier ook voor het eerst zit op mijn vijftigste en nu pas voor het eerst NLP leer. Jij mag jezelf gelukkig prijzen dat je NLP al op zo’n jonge leeftijd leert.”

Deze amerikaan wiens naam ik helaas niet meer weet, heeft gelijk gekregen. Volgende maand wordt ik 43 en de afgelopen veertien jaar heb ik zelf uitermate veel aan NLP gehad. NLP heeft mij gebracht dat ik goed met mijn eigen emoties omga, excellent kan communiceren en met andere mensen omgaan en dat ik allerlei slimme strategieën voor een goed leven heb gekregen waaronder bijvoorbeeld een positief zelfbeeld en een dertig jaren plan. Tenslotte heb ik van NLP zelfs mijn werk gemaakt. Mensen 1-op-1 coachen is voor mij nog steeds het werk dat de meeste waardering oplevert. En trainen is een van de leukste dingen om te doen in het leven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *