Society of NLP

Het met NLP te beginnen

De kortste en toch nog correcte definitie van NLP is:

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is iemands brein (Neuro) met taal (Linguïstisch) slimme strategieën voor een goed leven aanleren (Programmeren).

Hierbij is het dan wel belangrijk dat je “iemands brein ” ook opvat als je eigen brein! Want NLP kent twee kanten. Je gebruikt het voor jezelf en je kan het gebruiken om er andere mensen mee te helpen wanneer je dat wilt. Zelfontwikkeling en anderen helpen zijn twee kanten van dezelfde medaille: wanneer je iemand anders coacht, dien je NLP toch echt eerst zelf te kunnen en wanneer je zelf wilt groeien dan blijkt de beste manier om jezelf verder te ontwikkelen het helpen van andere mensen te zijn.

Vaak wordt NLP verkocht onder het mom dat NLP excellent gedrag heeft gemodelleerd zodat je met NLP binnen de kortste keren ergens geniaal in kan worden. Dat klinkt mooi, maar is misleidend. Dus pas op voor NLP aanbieders die dat roepen. Nog nooit is iemand met NLP binnen een jaar bijvoorbeeld een violist van wereldformaat geworden. Zulk geniaal gedrag is ook nergens voor nodig. Slimme strategieën voor een goed leven zijn meer dan genoeg.

De kern van slimme strategieën bestaat dan ook uit de drie onderdelen waar NLP voor staat:

Neuro: slimme strategieën om je brein optimaal te gebruiken zodat je je goed voelt, nare herinneringen van vroeger neutraliseert, negatieve toekomstverwachtingen vervangt door positieve en stopt met piekeren.

Linguïstisch: slimme strategieën voor een goed gebruik van taal met één model om ervoor heel precies te communiceren en één model om mensen op een positieve manier te beïnvloeden.

Programmeren: slimme strategieën voor een goed leven waarbij het vooral gaat om te zorgen dat je een positiever zelfbeeld krijgt en een dertig jaren plan maakt zodat je bewuste doelen en onbewuste doelen op één lijn komen te liggen waardoor je 100% van de tijd de goede richting opgaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *