Empathy-burnout

Empathie-burnout

Elke week neem ik het meest recente wetenschappelijke nieuws door om te zien wat relevant is voor mijn werk. Op die manier leerde ik dat mensen soms last hebben van een empathie-burnout. Als mensen te veel empathie gebruiken kunnen delen van het brein, waaronder spiegel-neuronen die we gebruiken voor het lezen van de emoties van een ander, minder goed gaan functioneren.

Empatie heeft een zeer goede naam in onze maatschappij, maar er zit dus een duistere kant aan. Te veel empathie en te langdurig empathie kan tot problemen leiden. Andersom is het ook nog eens: een empathische therapeut of coach is zelden goed. Dat gaat tegen veel clichés in die mensen tijdens bijvoorbeeld een opleiding tot coach horen. Daar wordt stevast geleerd dat een coach empathisch moet zijn. Niets is minder waar.

Empathisch meeleven met een cliënt is een vorm van mede-lijden. En medelijden is geen goed idee. Het is al erg genoeg dat de cliënt lijdt. Waar de cliënt behoefte aan heeft, is een coach die het goede voorbeeld geeft. Een coach die ondanks de zware omstandigheden zich goed blijft voelen, plezier blijft maken en mensen met humor de juiste richting in wijst. Een rots in de branding. Een baken van licht richting de veilige haven.

Om die reden is het belangrijk dat een coach eerst zelf groeit. Eerst dient hij of zij zelf in staat te zijn om goed om te gaan met zijn of haar eigen emoties. Pas wanneer je dat voor elkaar hebt, ontstaat er de mogelijkheid om andere mensen te helpen. Leren je eigen goede gevoel vast houden om vervolgens mensen te leren goed om te gaan met moeilijke omstandigheden. Als coach doe je dat met liefde en humor, maar zonder dat je te veel empathie gebruikt. Op die manier voorkom je dat je zelf te maken krijgt met een empathie-burnout.

Nieuwe opties voor NLP coaching

Hoewel er vele vormen van coaching zijn, ben ik zelf uiteraard een groot voorstander van coaching met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). Een NLP coach is meer een 1-op-1 trainer. De meeste coaches leren namelijk dat je als coach geen oplossingen mag aandragen. Maar een NLP coach heeft voor bijna alle psychische problemen protocollen die een grote kans van slagen hebben. Zo blijkt bijvoorbeeld uit het grote statistische onderzoek dat we naar NLP doen dat bij meer dan 80% van de cliënten NLP coaching ervoor zorgt dat binnen enkele weken de problemen zijn gehalveerd.

Uiteindelijk dien je het helemaal zelf te doen. Het is immers jouw brein. Maar een NLP coach leert je concrete technieken om je goed te voelen, het verleden los te laten, een nieuwe positieve toekomst te krijgen en te stoppen met piekeren. We hebben een uitgebreid netwerk van door mij getrainde NLP coaches in Nederland en ook in België. Wanneer je alle details over NLP coaching, de manier van werken of de opties tot NLP coaching wil bekijken, ga je naar:

NLP Coaching

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *