Aan wie laten we de aarde na

Aan wie laten we de aarde na?

De meeste mensen maken zich druk over de vraag: in welke staat laten we de aarde achter? Dat is ook een belangrijke vraag. We leven in een tijd van geweldige technologische en biomedische vooruitgang en het zou toch zonde zijn als we daarvan alleen maar kunnen genieten temidden van een verwoeste aarde. Toch is er nog een andere belangrijke vraag, namelijk: wie erft onze aarde?

Op het eerste gezicht is het antwoord eenvoudig: onze kinderen en hun kinderen natuurlijk! Maar we weten nog niet zo goed wie onze kinderen zijn en als opvoeders spelen we een grote rol in wat voor soort mensen zij later worden. Vandaar dat de opvoeding van elke nieuwe generatie zo bepalend is voor hoe deze generatie zich later kenmerkt. Hippies die zichzelf wilden bevrijden uit hun strenge omgeving. De Yuppies die de vrijheid van de Hippies toch vooral als emotionele verwaarlozing ervaarden en de huidige generatie die in weerwil van het cynisme van hun ouders toch weer opgroeit met vertrouwen in autoriteiten.

Ouders voeden hun kinderen eigenlijk altijd verkeerd op. Daar voelen ze bijna altijd schuldig over. Dat is nergens voor nodig. Ondanks de slechte opvoeding komt het meestal wel goed met de meeste kinderen. Tegelijkertijd is er natuurlijk wel een hoop meer dat je als ouder kunt doen. Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) leert een tiener bijvoorbeeld veel meer vaardigheden waar hij of zij iets aan heeft dan de middelbare school. Rekenen, lezen en schrijven zijn prima vaardigheden om je eigen te maken. Maar een hoop andere vakken worden gegeven vanuit een traditie van ver voor het internettijdperk en omvat een hoop onzin of kennis die je vandaag de dag zo uit de lucht plukt.

Met NLP leert een kind goed omgaan met de eigen emoties en die van een ander. Hij of zij leert beter communiceren en slimme strategieën om effectief met het leven om te kunnen gaan. Zelf ben ik een groot voorstander van een volwassen aanpak van jongeren. De jongste deelnemer aan mijn NLP Practitioner trainer tot nu toe is zeventien jaar en zij heeft het allemaal met succes doorlopen om de eenvoudige reden dat voor het brein geldt: hoe jonger je NLP leert, hoe gemakkelijker het brein zich NLP eigen maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *