Hypnose door de eeuwen heen

Hypnose door de eeuwen heen

Hoewel hypnose pas sinds een aantal jaar breed erkend wordt door de meeste mensen en wetenschappers, werd er door de eeuwen heen al over hypnose gesproken en aan hypnose gedaan. Zo was er vroeger het mesmerisme, maar ook leerde Milton Erickson, de grondlegger van de hypnotherapie, zelf al hypnose op de universiteit in de jaren 20 van de vorige eeuw! De reden dat er toen al hypnose onderwezen werd, is namelijk dat Pavlov, je weet wel die wetenschapper met die honden, ook veel met hypnose heeft geëxperimenteerd. Dankzij mijn samenwerking met het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis van de Vrije Universiteit leer ik de laatste maanden veel over hoe hypnose door de eeuwen heen is bestudeerd.

Ondanks al deze uitgebreide studies van hypnose hebben de meeste mensen geen goed idee wat hypnose is. Allereerst is het belangrijk om hypnose en trance uit elkaar te halen. Als mensen onder hypnose gaan, dan gaan ze in een hypnotische trance. Maar trance heeft op zich niets met hypnose te maken. Trance is een bijzondere breintoestand die we pas nu kunnen zien dankzij moderne breinscanners.

Wanneer iemand in trance gaat dan zien we in het brein dat er minder communicatie is tussen de verschillende delen. Elk deel van het brein werkt meer op zichzelf. Hoe je dat ervaart is dat je meer naar binnen bent gekeerd en minder wordt afgeleid door de omgeving. Ook heb je meer controle over wat je voelt, je verbeeldt en je denkt. Tenslotte voel je positieve gevoelens zoals ontspanning, kracht en zelfvertrouwen veel sterker in een trance.

Er zijn vele manieren om in trance te raken. Zo kun je dansen, autorijden, dagdromen of mediteren. Trance is namelijk een hele natuurlijke toestand. Hypnose is de manier om in trance te raken en die trance vervolgens voor goede dingen te gebruiken. Dankzij de trance kan je namelijk gemakkelijker met het onbewustzijn van de ander communiceren. Door te vragen aan het onbewuste van de ander om die persoon te helen of beter te maken in wat hij of zij al goed kan, ervaren de meeste mensen vervolgens persoonlijke groei.

Hypnose is dus alleen maar een manier om op een directe wijze in trance te raken. De manier waarop hypnose werkt, is mensen meenemen in een toneelstuk waarbij degene die onder hypnose gaat de rol heeft om steeds meer in een ontspannen toestand te komen. Om die reden vindt bijna iedereen het heerlijk om gehypnotiseerd te worden. Bovendien, is het heel leuk om te leren andere mensen te hypnotiseren. Beide zijn heel gemakkelijk omdat het hele proces zo natuurlijk is. Om die reden is het slim om altijd hypnose te leren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *