jezelf onderschatten of overschatten

Jezelf onderschatten of overschatten

Mensen die niet uit psychische problemen komen, onderschatten zichzelf. Bij Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gaan we er namelijk vanuit dat iedereen de oplossing voor de problemen in zichzelf al meedraagt. Het idee dat NLP heeft, is namelijk dat je altijd ooit ergens wel eens een ervaring hebt gehad die de oplossing is voor eventuele psychische problemen die iemand nu meemaakt. Maar de eerdere ervaring bewijst dat je brein het in principe kan. Het enige dat je met NLP doet, is ervoor zorgen dat je brein weer in de modus komt van toen het goed ging.

Het punt is dat er echter geen logische connectie is tussen de oude ervaring aan de ene kant en het huidige probleem aan de andere kant. Omdat die connectie mist, maken mensen er geen gebruik van. Zodra je doorhebt dat een logische connectie nergens voor nodig is, kan je met een gerust hart alle positieve ervaringen van vroeger gebruiken om jezelf nu een prachtig leven te geven. Zo heb ik een vrouw geleerd die geen “nee” kon zeggen in vergaderingen, maar die wel aanvoerdster van een goed handbalteam was, om de vergadering te gaan zien als handbalwedstrijd. Of een gestresste directeur/eigenaar die als hobby met zelfgebouwde vliegtuigjes vloog, om een conflictgesprek te zien als het besturen van een vliegtuig. Wat voor onlogische connecties kan jij maken waardoor je leven beter wordt?

Het enige waar je voor dient op te passen, is om het gebrek aan een logische connectie te gebruiken om jezelf te overschatten. Je ziet dit bijvoorbeeld bij veel mannelijke NLP trainers gebeuren. Dan gebruiken ze NLP om te zien dat ze iets heel goed kunnen zonder dat er een logische connectie is waarom ze dat zo goed zouden kunnen. De logische connectie die dan mist, is dan: dat ze de tijd hebben genomen om zich het een en ander eigen te maken door het grondig te leren.

Kortom, de kans is groot dat je jezelf onderschat en dat wanneer je de neiging om logische connecties te zoeken loslaat je nog verder kan groeien. Alleen zorg er wel voor dat je nergens jezelf gaat overschatten doordat je teveel logica hebt losgelaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *