de waarom en de hoe vraag

De waarom en de hoe vraag

In veel NLP opleidingen leer je dat je nooit een waarom vraag mag stellen. Zulke NLP trainers vraag ik dan: “Maar waarom niet?” En dan hebben ze geen goed antwoord. Uiteraard mag je waarom vragen stellen. Alleen is het belangrijk te snappen dat wanneer je een waarom vraag stelt je naar een verklaring vraagt en dat verklaringen nooit kloppen. Verklaringen zijn hypnotische instrumenten om mensen in slaap te sussen. Maar soms is het goed om lekker te slapen.

Om die reden stellen we binnen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) veel vaker de hoe vraag. Hoe kom je van problemen af en hoe zorg je ervoor dat je nog verder groeit in je leven. Wanneer je een hoe vraag stelt dan krijg je een gedetailleerd antwoord wat je stap voor stap uitlegt hoe je van A naar B komt. Dat is vaak veel handiger dan de waarom vraag stellen. Het is veel beter om uit de problemen te komen dan jezelf in slaap te sussen met de verklaring die het antwoord is op de vraag waarom je in de problemen zit. Het is veel beter om concreet te groeien dan te verklaren waarom je niet verder kan groeien. Kortom, praktisch gezien is het handig om te focussen op de hoe vraag in plaats van de waarom vraag.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Zoals je misschien weet ben ik sinds 2012 verliefd op statistiek geworden. Dankzij het statistisch onderzoek naar NLP dat ik doe, geef ik nu les in NLP op de Vrije Universiteit. Wat ik met statistiek doe is een statistisch model maken dat de toekomst voorspelt. Zo voorspelt mijn statistisch model met een nauwkeurigheid van 95% hoe de deelnemers aan mijn trainingen en coaching zich de volgende maand voelen. Zo’n statistisch model geeft geen inzicht in hoe je dat voor elkaar krijgt. Hoe je je de volgende maand goed voelt, dat doe je met specifieke NLP technieken. Maar zo’n nauwkeurige voorspelling laat wel zien dat je goed begrepen hebt welke factoren allemaal invloed hebben op hoe iemand zich over een maand voelt. Je hebt dan een wiskundig antwoord op de waarom vraag zonder dat je met een verklaring mensen in slaap hebt gesust. Om die reden ben ik razend enthousiast over statistiek en statistische modellen. Ze laten zien dat je goed snapt hoe de wereld in elkaar steekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *