Hoe leert het brein

Hoe leert het brein

Wanneer mensen last hebben van problemen rond angst, verdriet of woede of wat voor emotie dan ook, dan is er in mijn visie niets mis met ze. Alleen heeft hun brein een negatief patroon geleerd om te overleven. Dat laatste is belangrijk om te weten. Nare emoties werken in principe hetzelfde als pijn. Pijn is een waarschuwing dat er iets mis met je lichaam is. Stel je stapt in een stuk glas en je zou geen pijn voelen, dan zou de wond ontsteken en je lichaam gaan rotten met de dood tot gevolg. Het is dus goed om pijn te voelen als je in glas trapt. Is de wond eenmaal verzorgd dan kan de pijn eigenlijk wel ophouden. Zo werkt ons lichaam niet, maar zodra je weet dat de wond geen kwaad meer kan, is de functie van het pijnsignaal verdwenen.

Zo is het ook met emoties. In de tijd dat je brein de emotie voor het eerst aanleerde was er waarschijnlijk van alles aan de hand. Door de emotie te gebruiken, stelde je onbewustzijn je in staat om te overleven. Hier was je brein zo blij mee dat het negatieve patroon meteen als overlevingsstrategie werd vastgezet. Ook al voelt het naar, je brein kiest er toch voor om de emotie in stand te houden omdat het bewezen is dat je ermee overleeft. Het oplossen van dit soort problemen is dan ook geen kwestie van het juiste medicijn vinden tegen een geesteskwaal, maar een kwestie van educatie. Je brein opnieuw trainen om zich goed te voelen en te weten dat er betere, meer effectieve manieren zijn om te overleven. Dat alleen stelt het onbewustzijn gerust en laat de negatieve emoties verdwijnen.

De manier waarop het brein leert is terwijl je slaapt en droomt alle gebeurtenissen van die dag te coderen in ketens van hersencellen die elkaar informatie doorsturen. Dit wordt letterlijk een pad van hersencellen door je brein heen. En elke keer wanneer dit pad geactiveerd wordt door er informatie overheen te sturen, krijg je hetzelfde gedrag. Dat geldt voor ontbijten, zwaaien, maar ook voor negatieve patronen als ergens bang voor zijn, verdriet over hebben of boos op iemand zijn. Wat Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) doet is met verschillende technieken de breincellen die een bepaald patroon vormen in de war brengen waardoor ze vergeten via welk pad de informatie verstuurd moet worden. Dit is dezelfde verwarring die bijvoorbeeld ook plaats vindt bij EMDR, EFT of Hartcoherentie.

Door je gevoel een andere kleur te geven en de andere kant op te bewegen, verwar je het brein. Door negatieve gebeurtenissen of toekomstverwachtingen zwart/wit te maken en terug te spoelen evenzo. Hierbij geldt als uitgangspunt van NLP dat veranderingen alleen plaatsvinden indien de verandering snel gebeurt en leuk is. Plezier en je goed voelen zijn qua emotie krachtig genoeg om alle ellende achter je te laten en te vergeten.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *