Je creëert niet je eigen werkelijkheid, maar

Je creëert niet je eigen werkelijkheid, maar

Je hoort wel eens zeggen: “je creëert je eigen werkelijkheid”. Dat is natuurlijk niet waar. Er is wel degelijk een werkelijkheid die los van ons staat. Als je stelt dat je je eigen werkelijkheid creëert dan spreekt daaruit de suggestie dat alles maar kan als je het maar kan verzinnen. Dat is overduidelijk niet waar. Je kan wel verzinnen dat je vandaag nog zonder enige hulpmiddelen op de planeet Mars gaat rondlopen, maar wat je ook doet dat zal niet gebeuren. Als je je eigen werkelijkheid helemaal zelf zou moeten maken zou dat ook veel te veel werk zijn. Gelukkig is er een werkelijkheid die ons input geeft zodat we alleen maar hoeven te ervaren wat er is.

Wel kan je de vraag stellen of wij de werkelijkheid echt kunnen kennen. Het antwoord op die vraag is: “Nee, we kennen de werkelijkheid alleen maar door wat onze vijf zintuigen opvangen en

hoe ons brein die signalen omzet naar onze beleving van de werkelijkheid”. Je ziet: voor een spiritueel iemand sta ik behoorlijk met beide benen op de grond. Waar het om draait is te zorgen dat je een zo rijk als mogelijk leven krijgt. Dat wil zeggen dat je ten volle je brein inzet om te genieten van de mooie momenten die de werkelijkheid je kan bieden.

In ons brein zitten tal van verschillende groepen hersencellen die allemaal verschillende functies uitvoeren. Zo zijn er hersencellen die ervoor zorgen dat we meeleven met andere mensen om ons heen. Er zijn hersencellen die ervoor zorgen dat we een goed gevoel krijgen als iemand een logisch verhaal houdt. Naast tal van verschillende functies zijn er ook hersencellen die ervoor zorgen dat we spirituele ervaringen hebben. In mijn visie zijn die hersencellen onontbeerlijk geweest om binnen de evolutie onze beschaving op te bouwen. Nadat we het niveau van een troep apen ontgroeit waren, moest er iets zijn dat ons mensen in grotere groepen kon binden. Spirituele ervaringen maakten het mogelijk om door middel van religie mensen tot een groep te maken.

Vandaag de dag is die noodzaak tot binding misschien minder nodig omdat we nu ook andere middelen hebben zoals bijvoorbeeld de staat of de gemeenschap. Toch ben ik van mening dat om een zo rijk als mogelijk leven te hebben, het belangrijk is om ook spirituele ervaringen te hebben. Op die manier maak je dan gebruik van alle hersencellen die je hebt en haal je het meeste uit het leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *