"Ik kan het niet"

“Ik kan het niet”

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) staat natuurlijk bekend om zijn technieken. Stap voor stap bepaalde oefeningen doen om ervoor te zorgen dat je je goed gaat voelen. Er is een NLP basistechniek voor elk zintuig: de gevoelsomdraaitechniek voor het stoppen van negatieve gevoelens, de zwart/wit terugspoeltechniek voor het neutraliseren van nare beelden en tenslotte technieken om te stoppen met gepieker. Deze technieken staan beschreven in het gratis rapport “Hoe stop je negatieve gevoelens“.

Vroeger ging NLP veel meer over het veranderen van negatieve overtuigingen, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je zelf ervaart dat je op een snelle en makkelijke manier je goed kan voelen, dat je dan automatisch ook meteen je negatieve overtuigingen aanpast. Dat betekent dat de rol van overtuigingen in moderne NLP veel kleiner is. Dat is goed want soms lijkt het idee te ontstaan dat je met NLP alles kan. Dat is namelijk niet het geval. Er zijn genoeg voorbeelden van dingen die ik bijvoorbeeld niet kan. Zo kan ik geen president van de VS worden, hoe hard ik ook met NLP aan de slag ga. Het idee dat als je iets maar hard genoeg wilt, dat het je dan vanzelf lukt, is onzinnig. De praktijk wijst uit dat je door iets harder te willen alleen maar meer jezelf frustreert en het proces saboteert.

Maar NLP gaat er wel vanuit dat je veel meer kan dan dat je voor mogelijk houdt. In wezen kan je ervan uitgaan dat er altijd vijf meer mogelijkheden zijn om iets te bereiken of op te lossen dan dat je denkt. Dat betekent niet dat je alles kan, maar dat je ervan uit moet gaan dat je veel meer kan dan je denkt. In het geval dat je iets hebt waarvan je meent dat je het niet kan, maar wat je wel zou willen kunnen en wat je in principe ook zou moeten kunnen, doe dan eens de volgende oefeningen.

Stap 1: Verander de zin “ik kan het niet” in “ik kan het nog niet”. Merk op hoeveel dat ene woordje extra scheelt qua gevoel en hoeveel meer mogelijkheden zich nu aan je openbaren. Misschien kan je het nu nog niet maar kan je het wel leren.

Stap 2: Beeld je in hoe jij eruit zou zien als je het wel kan. Als het iets is wat je kan doen, bedenk dan hoe het eruit ziet wanneer je het aan het doen bent. Hoe meer je je inbeeldt hoe jij je gaat gedragen zodra je het kan, hoe meer je je brein programmeert om het in de toekomst ook zo te gaan doen.

Stap 3: De meeste mensen vinden de eerste keer als ze iets nieuws gaan doen het moeilijkst, vandaar dat mijn advies aan hen ook is om te beginnen met de tweede keer. Beeld je in dat je datgene wat je wilt kunnen al lange tijd kan en dat je er ondertussen echt goed in geworden bent en het gemakkelijk, ontspannen en vanzelfsprekend goed doet. Hoe verschilt dit beeld met het beeld uit stap 2?

Vaak gaat NLP over technieken en stappen, maar soms is het veranderen van een of meerdere woorden in een zin voldoende om jezelf de juiste richting in te sturen. En dat niet alleen: wanneer je goed wordt met het op de juiste wijze verwoorden van dit soort zaken wordt het ook makkelijker om je omgeving de goede richting in te helpen.

0Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *