Wat is ‘nudging’ en waarom is het belangrijk?

Wat is ‘nudging’ en waarom is het belangrijk?

De overheid heeft ‘nudging’ ontdekt en is op zoek naar steeds meer toepassingen om je onbewust te beïnvloeden. Want dat is wat nudging is: mensen onbewust een klein zetje de goede richting in geven. Het bekendste voorbeeld is toevallig een uitvinding van een Nederlander. Het is niet het meest smakelijke voorbeeld, want nudging is bij toeval ontdekt doordat het bleek dat mannen meer in de pot plassen als er een plaatje van de vlieg in de pot zit. Zo’n vlieg leidt tot schonere toiletten en minder schoonmaakkosten.

Tegenwoordig zie je steeds meer snelheidsmeters langs de weg die aangeven of je te hard (droevig rood gezichtje) of keurig binnen de maximum snelheid rijdt (blij groen gezichtje). Ongeacht hoe stoer iemand ook probeert om die signalen te negeren, je ziet na de introductie van zo’n snelheidsmeter meteen een flinke daling van de gemiddelde snelheid.

Met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is de reden waarom nudging werkt snel te ontdekken. Enerzijds geeft het mensen een doel (de vlieg) en anderzijds geeft het feedback (de snelheidsmeter). Beide zijn cruciaal voor hoe ons brein werkt. Ons onbewustzijn heeft doelen nodig zodat het onbewuste in staat is om uit te rekenen wat het beste is om te doen om dat doel te bereiken. Vandaar dat een belangrijk onderdeel bij NLP het dertig jaren plan is. Bijna niemand is in staat om dertig jaar vooruit te kijken, maar toch blijkt dat je onbewustzijn veel rust vindt wanneer het weet wat de komende dertig jaar de bedoeling is.

Ook feedback is van groot belang bij NLP. Weet je eenmaal wat je doelen zijn, dan heb je feedback nodig om erachter te komen of je huidige gedrag ook daadwerkelijk die doelen dichterbij brengt. Met feedback kan je overal goed in worden. Afhankelijk van hoe ingewikkeld of hoe gemakkelijk de taak is, duurt het misschien korter of langer. Maar zolang je een feedback mechanisme inbouwt in je systeem dan gaat er vanzelf een moment komen dat je er goed in bent geworden. Het enige wat daarvoor nodig is, naast de feedback en het doel, is dat je genoeg variatie in je gedragingen hebt en genoeg flexibiliteit. Zodat je afhankelijk van wat voor feedback je krijgt, je flexibel genoeg bent om een en ander op een nieuwe manier uit te gaan proberen. Met NLP leer je deze vier zaken: doelen stellen, feedback gebruiken, en genoeg variatie en flexibiliteit kweken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *