Blije kinderen met NLP

Blijere kinderen met NLP

Toen op mijn veertiende mijn eerste vriendinnetje het uitmaakte, was ik volledig overstuur. Ik weet nog goed dat met tranen over mijn wangen bungelend terug naar huis fietste waar mijn moeder mij opving met thee en een koekje. Het heeft een aantal dagen geduurd voordat ik over Els heen was. De reden daarvoor was dat ik als kind nooit geleerd had om goed met mijn emoties om te gaan. Je kan kinderen niet vroeg genoeg leren om hun brein goed te gebruiken. Niet alleen is het voor kinderen veel gemakkelijker jong te leren dan op latere leeftijd, want voorkomen is beter dan genezen.

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) werkt hartstikke goed bij kinderen. Niet alleen op de NLP voor kinderen dag, maar bijvoorbeeld ook wanneer jonge kinderen mijn NLP prentenboek “Joost is blij” voorgelezen wordt zo getuige deze email die ik ontving:

“Hallo Joost,

Gisteren was mijn zoon van 7 verdrietig omdat ik iets had opgeruimd dat niet de bedoeling was. Ik zei hem alvast in bed te gaan liggen en dan zouden we het even bespreken. Toen ik even later kwam om het op te lossen, was hij weer helemaal blij. Hij vertelde dat hij de gevoel omdraaitechniek had toegepast en is daarna heerlijk gaan slapen. ‘s Middags hadden we samen jouw e-book voor kids bekeken. Toen ik hem het liet zien en vroeg waar zijn slechte gevoel zat, begon hij meteen met z’n hand over z’n buik te draaien. Hij vond het zeer vanzelfsprekend en ontzettend simpel om het “even” buiten zich te plaatsen, om te draaien en weer terug te stoppen. Hij heeft het ook aan z’n kleine broer van 5 uitgelegd. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Groetjes,

Pauline”

De reden dat NLP zo goed werkt bij kinderen is omdat zij nog in een magische wereld leven waar van alles mogelijk is. Als we opgroeien nemen we onszelf steeds serieuzer en halen we in ons hoofd wat wij denken dat haalbaar en realistisch is. Dat we daarmee onszelf de mogelijkheden ontnemen waarmee we op een gemakkelijke manier beter met onszelf, met anderen en met de wereld om kunnen gaan, ontgaat menigeen.

Nu hebben de meeste kinderen niet meteen training nodig om zich beter te gaan voelen. Vaak gaat het emotioneel prima met ze. Wat wel van groot belang is, is dat zij de boodschap mee krijgen in hun opvoeding dat het okay is om je goed te voelen. En dat er tal van mogelijkheden zijn om als je ooit een keer tegen iets ellendigs aanloopt er goed mee om te gaan en er minimaal last van te hebben. Het is bij uitstek de taak van ons als volwassenen en de ouders en docenten om die boodschap mee te geven. Ik groeide op met het idee dat diepe dalen bij het leven zouden horen. Ik had er veel aan gehad als iemand mij gezegd had dat die dalen nergens voor nodig zijn en dat het prima is om van het leven te genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *