Zonder geluk vaart niemand wel

Zonder geluk vaart niemand wel

Ken je die uitdrukking? “Zonder geluk vaart niemand wel.” Het is een zeer treffend spreekwoord. Je kan ergens nog zo goed in zijn, als je geen geluk hebt, dan lukt er toch minder dan er mogelijk is. Aan dit gezegde moet ik elke keer weer denken als ik sommige van mijn collega NLP trainers van The Society of NLP® ontmoet. Over het algemeen genomen zijn zij erg goed in het gebruik van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) om te ontspannen, te relaxen en zich goed te voelen. Toch klagen ze vaak over pech.

Want er zijn twee soorten geluk. Geluk als een gemoedstoestand en geluk als mazzel. Dat laatste heb je volgens mij net zoveel nodig als het eerste. Gelukkig heb je mazzel meer in de hand dan de meeste mensen denken. Je goed voelen is een kwestie van jezelf trainen in de juiste technieken om goed met je emoties om te gaan. Dat is meer een vorm van mentale fitness dan iets anders. Mazzel lijkt zo ongrijpbaar. Pech overkomt je en kan je niet iets tegen doen.

Soms is dat ook zo. Zo af en toe worden mensen door het lot getroffen en dan is het zaak om met NLP daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Maar de meeste pech die mensen ervaren, volgt op twee dingen:

  1. de slechte beslissingen die zij, vaak tegen beter weten in, nemen;
  2. in de hoofdvalkuil van hun karakter trappen.

Om het eerste op te lossen is er de NLP techniek voor het nemen van goede beslissingen. Het tweede dient enige uitleg. Mensen hun karakter volgt op het soort brein dat zij hebben. Net zoals jouw lichaam er anders uitziet als het mijne, zo is jouw brein ook anders. Deze verschillen komen naar buiten in de vorm van onze persoonlijkheid.

Het beste systeem om je persoonljkheid in kaart te brengen is het Enneagram en het Enneagram leert ons dat iedereen een soort hoofdvalkuil heeft. Hoewel sommige mensen van nature of door omstandigheden deze hoofdvalkuil weten te vermijden, is het zo dat de meeste mensen vaak in de hoofdvalkuil trappen. Dat komt omdat waar alle andere persoonlijkheidstypes zien dat het hier om een valkuil gaat, de persoon zelf denkt dat het geen valkuil is. In plaats daarvan denkt de persoon dat het juist goed is om te doen. Op korte termijn levert het ook iets op, maar op lange termijn leidt het tot pech. Vandaar dat het zo belangrijk is om te weten wat je hoofdvalkuil is zodat je die kan vermijden en je zo, als vanzelf, meer mazzel in je leven krijgt.

Enneagram consult: face-to-face of telefonisch

De afgelopen maanden heb ik een nieuw platform voor coaching ontwikkeld. Ondertussen staat er een ruwe versie online en wordt er nog aan een betere versie gewerkt. Op dit platform kan je gemakkelijk een NLP coach of Enneagram expert bij jou in de buurt vinden of direct mee bellen.

Een van de dingen die je via dit platform kan afspreken, is een Enneagram consult. Tijdens een Enneagram consult leer je:

  • met zekerheid vaststellen welk persoonlijkheidstype het beste bij jouw gedrag past;
  • ontdekken hoe je vervolgens ervoor kan zorgen dat je minder stresst en meer ontspant;
  • leren wat je hoofdvalkuil is en hoe je die kan vermijden zodat je meer mazzel in je leven krijgt.

Wanneer je meer wilt weten over het Enneagram consult, een gratis video wil zien met de negen types van het Enneagram of met mij of een van de andere coaches wil afspreken, ga dan naar:

Het NLP Master Coach platform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *