Vaardigheden versus Technieken

Mijn NLP Master Practitioner heb ik bij dr. Richard Bandler in de zomer van 2000 in Mexico gedaan (tijdens een hittegolf). Ik herinner me de eerste dag nog als gisteren. Ik was het jaar daarvoor helemaal enthousiast geworden van NLP tijdens de NLP Practitioner (ook bij Richard Bandler, maar dan in Orlando). Een jaar lang had ik mij bekwaamd in de technieken en ik was dan ook vol trots gekomen om mijn kunde te tonen.

Groot was mijn verbazing dan ook toen Richard Bandler de eerste dag met hele andere invulling van de technieken op de proppen kwam dan die ik het jaar daarvoor geleerd had. Niet alleen dat, maar in tegenstelling tot het vorige jaar gaf hij ook veel minder gedetailleerde instructies. Het leek wel alsof hij vond dat we het zelf maar moesten uitzoeken.

En dat bleek, gelukkig maar, ook zo te zijn. Al snel leerde ik dat het bij de NLP Master Practitioner opleiding niet gaat om specifieke technieken te leren. Maar om vaardigheden te kweken waarmee je zelf in staat bent om voor je cliënt’s specifieke situatie op maat gesneden oplossingen te creëren. Ter plekke.

Dat vereist een hele andere training dan de NLP Practitioner training waarin je de technieken leert. Vandaar dat er zo’n groot verschil zit tussen de NLP Master Practitioner training en de NLP Practitioner training. Bij NLP gaat het er uiteindelijk om dat je het achterliggende model je eigen maakt zodat je met je uitmuntende vaardigheden je eigen technieken ontwikkelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *