Niet Goed, Maar Makkelijk

Een van de dingen die ik het vaakst in mijn praktijk tegenkom is dat mensen de NLP en NHR technieken te goed proberen te doen. En dat dit dan niet lukt. Ook de technieken in het gratis rapport Hoe Stop Ik Stress werken beter als je ze niet goed probeert te doen, maar juist makkelijk.

Kijk, de technieken zijn te complex om geheel bewust te doen en dat is ook niet de bedoeling. Het doel is juist om je onbewustzijn te trainen zich makkelijk, goed en vol vertrouwen te voelen. Dat is iets dat je niet goed kunt doen, alleen maar makkelijk. Je geeft als het ware bewust de opdracht aan je onbewustzijn om de technieken toe te passen.

Het feit dat ik hier ruim de tijd voor neem in mijn privé NLP coaching & training, is een van de doorslaggevende factoren waardoor ik zo’n hoog succespercentage heb. Het is belangrijk om dit soort dingen makkelijk te doen en niet te proberen om het perfect te doen. Het is dan ook meer experimenteren dan presteren.

Dit geldt ook voor NLP is zijn algemeen. Ik heb de laatste tijd een aantal mensen bijles gegeven om zich zo voor te bereiden op het NLP Practitioner of Master Practitioner examen van andere instituten. Zo’n examen is nog een hele klus. En dat terwijl NLP juist goed werkt omdat het zo makkelijk is.

Het is daarom ook goed om bij een NLP opleiding te kijken in hoeverre de trainers de stof makkelijk maken of moeilijk. Uiteraard ben je vrij om te kiezen wat je wil, maar zelf ben ik blij dat ik het op de makkelijke manier geleerd heb.

Ik heb ook een examen afgelegd, maar dat was een leuke wedstrijd tussen ons internationale team tegen het lokale Mexicaanse team. En hoe goed we ons werk ook deden, we werden geheel ingemaakt door de Mexicanen. Ik ervoer die dag als een enorme leuke uitdaging en als ik nog een keer de kans zou krijgen om mee te doen zou ik het ook meteen weer doen. (Ik ben nu veel beter geworden, dus maak  ik meer kans om te winnen.)

Belangrijkste les is echter: doe het makkelijk in plaats van goed. Dan kom je een stuk verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *