NLP en Vooropleiding

De afgelopen week kreeg ik de vraag wat voor een opleidingsniveau je dient te hebben om mee te kunnen doen aan de NLP Practitioner opleiding. En dat is een goede aanleiding om mijn visie op Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) duidelijk te maken. Zoals de naam “NLP” al zegt, als je een brein hebt en je kan praten dan heb je al tweederde te pakken.

Het enige dat dan nog telt is het “Programmeren” gedeelte. Dat klinkt moeilijk, maar gelukkig bestaat NLP al dertig jaar en heeft dr. Richard Bandler de afgelopen tien jaar nog vele verbeteringen aan NLP toegevoegd. (Deze verbetering heeft hij overigens nog nergens gepubliceerd en je kunt ze dan ook alleen leren bij trainers die gecertificeerd zijn door zijn Society of NLP, zoals ik.) Hierdoor is NLP in de basis heel makkelijk en eenvoudig te leren.

Dit betekent niet dat het daarmee niet heel waardevol is, want dat is het juist wel. In mijn ogen is NLP een soort basishandleiding hoe je je brein op de juiste manier kan leren gebruiken. Zodat je je vaker goed voelt dan niet, en zodat je voorkomt dat je brein allerlei ineffectieve manieren van overleven aanleert zoals angsten, woedeuitbarstingen of depressies. Als het aan mij ligt dan leert elk kind op de lagere en middelbare school NLP zodat ze goed beslagen ten ijs komen wanneer het leven begint. Of beter gezegd wanneer de pubertijd begint.

Ik weet nog goed welke drama’s ik zelf meegemaakt heb toen ik vijftien was. Eerste vriendinnetje (die totaal niet bij me paste) maakte het uit en mijn hart was gebroken. Als de dag van gister herinner ik me nog hoe ik met de tranen over mijn wangen biggelend door Zwolle naar huis fietste, zo was ik van streek. Had ik toen maar NLP gekund heb ik me later vaak bedacht, dan was ik er heel anders mee omgegaan. En om je de waarheid te zeggen: dan had ik ook veel makkelijker mijn volgende vriendinnetje versierd.

Sommige partijen proberen NLP zwaarder en academischer te maken, maar dit is een vergissing. NLP is geen theorie die je uit je hoofd moet leren en waar je dan moet zwoegen op het examen. NLP is een combinatie van een positieve attitude naar het leven toe en dingen die je doet om je goed te voelen. Leren je brein te gebruiken zoals het bedoeld is, heeft niets met intellectualiteit of vooropleiding te maken. Natuurlijk zijn er mensen zoals ik die er een tweede natuur voor hebben, maar uiteindelijk is NLP eenvoudig door iedereen te leren. 

Let wel: hoewel het verkeerd is om NLP moeilijker, ingewikkelder en zwaarder te maken, zijn wij bezig om samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam een goed wetenschappelijke onderbouwde versie van NLP te maken: ABC-NLP! Maar ABC-NLP maakt het gebruik van NLP alleen maar gemakkelijker door het ABC-model uit de toegepaste gedragsanalyse met NLP te combineren. De wetenschappelijke onderbouwing is voor op de universiteit. Tijdens de training dient NLP vooral heel eenvoudig en gemakkelijk te leren te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *