Creativiteit en NLP

Een van de beste, maar vaak onderbelichte manieren om je snel goed te gaan voelen, is om creatief bezig te zijn. Je kunt je tijd op vele manieren invullen. Hierbij gaat het voor een deel van de tijd om dingen die je moet doen. Eten, werken dat soort dingen. Ik heb altijd het gevoel dat je vervolgens met je vrije tijd twee dingen kunt doen: of consumeren of produceren.

Met andere woorden: je kunt genieten van televisie kijken, een boek lezen of naar de film gaan. Dat noem ik consumeren. Het alternatief is produceren. Dat wil zeggen iets nieuws maken. Als ik het bijvoorbeeld druk heb met NLP.amsterdam (en het is eigenlijk altijd druk), dan vind ik het heerlijk ontspannend om muziek te maken. Muziek maken is mijn manier van creatief bezig zijn en dat voelt heerlijk. Hier is een voorbeeld van de muziek die ik mix:

Sommige mensen hebben het gevoel dat ze helemaal niet creatief zijn. Ik weet niet wie ze dat wijs gemaakt heeft in het verleden, maar wie het ook was hij zat fout. Iedereen is creatief. Het is een vaste eigenschap van onze hersenen. Uiteraard kun je er beter in worden door te oefenen. Maar het vrije gevoel om iets nieuws te maken met muziek, met letters (schrijven) of met verf voelt heerlijk.

Dan maakt het niet uit dat andere mensen het niet meteen als een meesterwerk zien. Zolang je er zelf veel plezier aan beleeft, is dat al een beloning op zichzelf. En hoe meer je iets doet waar je plezier in hebt, hoe beter je er op den duur in wordt. Het komt vanzelf goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *