Eerst Je Goed Voelen, Dan Pas Doen

Een goede vriend van me voelt vaak een bepaalde druk om te presteren. Hij heeft in zijn hoofd een hele waslijst van dingen die gedaan of bereikt moeten worden voordat hij zich goed kan voelen.

Eerst een nieuw huis, een nieuwe baan en een leuke vriendin. En als dat alles voor elkaar is dan pas geeft hij zichzelf toestemming om zich goed te gaan voelen.

Volgens mij is dat precies verkeerd om. De meeste mensen kunnen zich goed voorstellen hoe ze zich gaan voelen als ze bepaalde zaken eenmaal bereikt hebben. Of ze kunnen zich herinneren hoe het voelde toen ze in het verleden succes hadden. Met andere woorden: eigenlijk zouden ze zich nu al goed kunnen voelen door gebruik te maken van hun herinnering of voorstellingsvermogen.

En dat is dan ook precies wat ik doe. Ik zorg ervoor dat ik me eerst goed voel, voordat ik ergens aan begin. Het blijkt dat als je tijdens je werk je goed voelt, dat je minder fouten maakt. En hoe minder fouten je maakt, hoe beter je over je werk kunt voelen.

De manier die ik gebruik om me van tevoren al goed te voelen, staat eigenlijk hierboven al beschreven, maar staat ook in het rapport “Hoe Stop ik Stress”. Het komt erop neer dat je terug denkt aan een tijd dat je goed voelde. Weer zo goed mogelijk je voor de geest halen waar je was, met wie je was en wat er nou precies zo leuk was aan dat moment.

Op die manier wordt de herinnering aan het goede gevoel weer opgeroepen. Maar een herinnering aan een gevoel is ook een gevoel. En een herinnering aan een goed gevoel is ook een goed gevoel. Het is veel leuker om aan leuke dingen terug te denken dan aan niet leuke dingen. Door voordat je ergens aan begint aan iets leuks te denken en je te realiseren dat dat goed voelt, roep je het juiste gevoel op waarmee je werk leuker en beter maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *